getting ready for a långritt

Då är det dags att flytta hästarna till ett nytt ställe imorn (lördag) där de förhoppningsvis kommer stanna tills vi hittat egen gård. Det blir en tur på ca 25-30 km.  Jag och min mor får hjälp av 2 hästvänner och tillsammans blir 4 hästar ridna, och Glaeda får gå som handhäst vilket passar ypperligt då hon varit halt.

 

Idag blev det några korta turer på alla hästarna för att kolla så att allt stämmer tills imorn, sadlar, sadelgjordar, shimning mm.
Alla hästarn

a (förutom Glodis) fick ta en liten runda.

Valde att galoppera mycket på Nicke, eller helt enkelt "follow the trail" i galopp, gick riktigt bra, skulle nog dock tagit en lite längre runda för att riktigt få in det i skallen på honom.

 

Mathilda skrittade istället hela rundan, nästan helt "själv"! Hade knappt några trösklar, och allt gick väldigt lugnt.

 

Lilja lugn som alltid, gick böja lite på sig och trava i lång låg form.

 

Tar med mig systemkameran imorgon så jag ska förhoppningsvis få till några bra bilder på vårt ekipage, kanske skicka några till nordiskahovvårdsförb. och Parelli.

act like a partner!

Glodis fick idag jobba lite i paddocken igen. Tölttränare lite, gick inge vidare till en början, sen sa en inre röst "act like a partner, a partner doesn't nag". Så jag tänkte på independent seat och neutral. Tadaa, då fick vi till lite halvsakta tölt. Var bara tvungen att lita på henne, be henne om att gå snabbare, sen är det upp till henne, börjar hon trava gör vi något åt det.
Mot slutet lång låg trav som sist, nu var det ingen töltförvirring, och formen var det inga problem med, däremot hade hon svårt att samtidigt hålla böjningen.

ledarhästen

Glaeda var igår till och med ganska så villig att till och med komma till mig. Hon haltar väldigt lite, endast nångång ibland, annars går hon rent. Hon fick bara lite kraftfoder, och sedan när vi bytte hage fick hon gå först på 22" medan jag ledde de andra 2 flickorna bakom.

pass/galopp med hund

Lilja fick gå ut en sväng med hundarna. Emi, koppelhunden, var faktiskt snabbare än liljas pass/galopp!

galopp,trav,tölt,trav.

Glodis fick igår också jobba på galoppen. Går bättre och bättre. Ska försöka stoppa in något skutt nånstans så att galoppen kan bli bättre, och Glodis kan lära sig att tycka om hinder.

 

Red sedan i paddocken, follow the rail först i skritt tills hon kändes bra. Sedan i trav, men hon hade 2 spots där hon ville sakta ner, upptäckte efteråt att jag valde att rida lätt för att själv ta henne igenom, vilket är fel då jag borde gått tillbaka till neutral och låtit henne göra det själv. Sen blev det lite tölt träning, tror vi är på rätt väg, hon förstod snabbt att hon inte skulle trava, men det är inte någon fart i gångarten, men det kommer väll. Avslutade med lång låg trav på volt, gick riktigt dåligt åt vänster.

 

Varje gång hon gjort något bra gick vi och vilade i mitten vid "pallen". Mot slutet ville hon till och med gå upp på den, och då kunde jag även stanna henne med bakbenen kvar (LB!), tyvärr inte alla 4, men vi har inte ens jobbat på det online så det är inte så konstigt.

galopp, attityd, Right Brain, och galopp igen.

Mathildan fick igår fortsätta med galoppen online, dock på ett annat ställe. Lite plattare, och precis utanför hagen där flocken gick. Märkte att om jag skickar iväg henne direkt i galopp så blir galoppen perfekt, LB på lös lina. Men skickar jag ut henne i trav och sedan ber om galoppen blir hon mer RB och det hela blir inte lika bra.
I bring back'en märkte jag att hon la öronen bakåt. Blir som vanligt för rakt på sak och vill fixa det jag ser på en gång, istället för "isolate, seperate and recombine". Fast det blev ingen disaster som det ibland blir, hon skärpte sig och hade ett mycket trevligt uttryck mot slutet.

 

Sen red vi ut en sväng, gick mycket mycket bra. Hade lite problem med bron, men det kunde jag till och med fixa uppsuttet. Och efter bron kommer en uppförsbacke där vi fick till en helt otrolig galopp! Ivrig som man är försökte jag sedan igen, och resultatet blev så som det såg ut online för någon vecka sedan.. Men när hon blivit LB på en sträcka så blir det att träna galoppen så att även den kan göras LB.

 

Sist tränade vi lite spansk skritt, går ganska bra, jag har fått bort krafset, men att koppla ihop båge sidor kan nog ta ett tag..

 


skogstur på nicke

Nicke fick igår gå ut en sväng med hundarna. han var väldigt duktig, emi, koppelhunden, kunde till och med hänga med när han travade. Nicke har blivit riktigt känslig på direkt, men inte indirekt, får jobba på det senare. Våga oss till paddocken igen och finslipa.

Ett i flocken?

Glaeda sa: up yours! när jag tänkte ge henne hennes kraftfoder och kolla om hon fortfarande var halt. Halt delen löste hon själv då hon hellre sprang iväg än att ens stå still. Och inte ens cathing game fungerade idag. Så jag testade något nytt. Märkte att hon gärna sprang in och igenom flocken som stod samlad i skuggan. Så ja gjorde helt enkelt, let me help you run, och då satte jag press på henne så hon inte kunde springa in i flocken. Efter ett tag tröttnade hon på att stå ensam så hon kom och frågade om hon fick vara med. Då tog jag henne och satte mig bland de andra i skuggan. Nicke kom och la sin mule i mitt knä ganska bokstavligt talat, sen satt jag (vi med Glaeda) där ett tag. Väldigt härligt att alla våra hästar ställde sig vid mig, (förutom mathilda men hon fick inte plats) och Lilja har fått ett helt annat uttryck de senaste dagarna när hon ser mig i hagen. Parelli is amazing, as usual.

who should mirror who?

Mathildan fick fortsätta jobba på galoppen nu när underlaget tillät. Skickade ut henne åt vä, fattade galopp på fas 1 galopp galopp på lös 22", kunde inte bli bättre. Så vi testar andra varvet, vilket är det varv vi jobbat på. Då blir hon totalt RB. Väldigt intressant. Ändå gnäggade hon inte en enda gång (brukar bli 1-2 gånger innan vi sätter igång ordentligt).

 

Sen red vi ut vår runda som vanligt, första halvan gick hemskt, sen slappnade hon av jätte fint. Jag satt och testade min sits, höll en hand vid manen och sedan böjde jag min kropp+knä (snakeybend) och HON GJORDE LIKADANT! det var helt otroligt att uppleva. Som sagt gjorde ingenting med tyglarna, utan endast min kropp, helt otroligt hur viktigt det är att vi kan mirror the horse, så att de han mirror us!

 

Sen lekte vi lite med den spanska skritten, målet var 2 steg, och vi lyckades :)

"slå 4 däggdjur i en smäll"

Lilja fick gå ut en sväng idag, men jag gör inte mer än vad jag behöver, (lever nästan efter att "slå 2 flugor i en smäll") så jag red en häst, och motionerade 3 hundar samtidigt (en kopplad, två lösa). Underbart! Dock tyckte inte lilja det var lika kul, hon fick inte lika mycket godis och mini vilopauser som hon får annars. Så hon var lite omotiverad, även på hemvägen.

förtvivlad häst

Nicke hade inte riktigt sett att jag kommit in i hagen och tagit Glodis som redan stod vid grinden. Några meter ifrån grinden hör jag dundrande hovar och gnägg. Nicke var så förtvivlad över att jag inte tog honom först, som jag brukar. men efter en timme var det hans tur och då kom han trots allt till mig. Sen förstår jag inte varför han hellre ville äta hö istället för kraftfoder? Endast när höet försvann dög kraften.
Vi red sen ut en sväng, böjningarna börjar bli bättre, måste dock komma ihåg att han verkligen ska gå i en låg form. (hans "mellan form" ser låg ut för mig där uppifrån)

femtonhundra gångarter

Glodis fick leka lite först, var lite lat och ville ta ut henne i Liberty ifrån hagen. Gick inte riktigt så bra som jag tänkt mig. Borde nog börja på Libertyn, och tänka ännu mer Liberty när vi är Online. Vi jobbade i alla fall Online idag. Gjorde lite figure 8 ifrån gårdagen, är hon koncentrerad och motiverad sitter den som smort. Så jag tänkte testa nästa steg, galopp. 4 ben och 1500 gångarter... inte nog med att man måste träna allt det vanliga med islandshästar, mentala, emotionella, fysiska, så måste man även lägga ner tid på Gångarterna.. Efter den misslyckande F8 så gjorde vi lite galopp i CG som vanligt, gick ganska så bra.

 

Sen blev det vår lilla tur igen, focus på traven, lång låg form. Lite tölt försök igen men inga större framsteg.

Avslappnad!

Mathildan kunde inte heller fortsätta sin galoppträning. Så jag focuserade på att hon skulle "vara kvar" med mig online. Hon gör det mycket själv, så trav och längre avstånd blev en liten utmaning. Hon hade som Glodis tydliga gränser vart hon var med, och vart hon "lämnade" mig.

 

Vi tog vår lilla runda igen. Hon hade inte alls så stor lust att springa idag. (otroligt roligt med sådana stora motsatser som Mathilda och Glodis är RB, vill glodis springa, UNDERBART! Vill mathilda sakta av kanske äta gräs, UNDERBART!)
Men jag försökte jobba lite på att hon skulle släppa spänningen i traven, idag blev det mest att hon sakta av till skritt, men det kommer vart efter. När vi kom fram till stallet idag var hon bara lite svettig, LITE! Trodde inte det skulle gå så pass fort, bara 3-4 rundan, amazing.

figure 8 och tölt?

Glodis & Jag 2010 David Lichman kurs i FalkenbergDet var lite halkit överallt så vår galoppträning kunde inte fortsätta. Istället tog jag 45" och gjorde figure 8. Hon valde att göra den i trav, men i början kändes det som om vi aldrig gjort den förut, men ganska snart slappnade hon av fint och blev sådär intresserad som hon brukar bli på 45". Sen gick vi vidare med lite sideways från zon 4-5, och "hide your hiney" i trav, vilket hon nästan nästan lyckades med. Hon var med jätte fint och jag bad så snällt jag bara kunde om traven, och hon kunde "va med" ända tills det blev trav, då "gick hon ut bakvägen". Så jag fick leka "On the edge" för att lura in henne i trav men samtidigt vara kvar.

 

Sen red vi ut vår lilla sväng igen. Som vanligt mycket trav träning i lång låg form. Får nog ta mig i kragen och inte tillåta henne galoppera på ett tag då hon verkligen inte kan bära sig än. bara bara lång låg traav för att få upp den där ryggen. Sen gjorde vi även lite töltträning, kändes både hopplöst och riktigt bra. Med hennes troliga halter är det lite svårt att bryta traven till skritt/tölt utan att verkligen sakta ner. Samtidigt är hon RBI så går hon inte fram på en fas 1 så blir det att "putta henne ner för stupet". Men vi fick till någon gångart som inte var trav, inte riktigt tölt heller, fast man måste ju börja nånstans.

Måndag

Sen fick Lilja gå ut en sväng. Mycket yoyo som vanligt, hon börjar verkligen få upp farten, och på hemvägen går hon som en snigel.. Vi fortsatte med lite böjning lång låg form, travigångsättningar. För att inte riskera att hon går och fuskböjer sig i traven så gjorde vi lite slalom på vägen. Det är svårt att hålla kvar böjningen och den rätta vikten på den rätta sidan i hennes trav som faktiskt är mycket lik nickes travar-trav. stor och kvick, på ett rakt spår.

Måndag

Nicki fick fortsätta jobba lite på sin böjning och form, både skritt och trav. Vi försöker oss på lite öppnor då och då.

Fortfarande halt

Glaeda är fortfarande halt, inte riktigt lika mycket men anmärkningsvärt i traven. Kom på att detta är ett riktgt bra tillfälle att göra en "övning" jag blev tipsad om i Falkenberg av Josefine. Undemanding time. Att ta hästen ensam till tex. en paddock, och sedan sitta och läsa en bok, sova eller meditera i 30 min i en vecka, gav tydligen riktigt bra resultat. Perfekt på Glaeda som trots att hon är halt hellre travar runt lite istället för att komma till mig.

Torsdag & Fredag Glodis

Glodis har oxå jobbat på galoppen Online. Dock på 45", och det har gått helt okej, men Mathildan ligger före så att säga. Men jag har sett riktigt mycket både tölt och pass i Glodis försök till galoppen.
När vi ridit ut har vi tränat på att hela tiden vara kvar i lång låg form i både skritt och trav. Hon är för svag för att göra det i galoppen, hon försöker men är tvungen att sakta ner. Träbron var också riktigt jobbig, fick hoppa av hjälpa henne i torsdags, i fredags tog det lite tid men behövde inte hoppa av.
Vi har även försökt oss på tölten, känns lite hopplöst just nu, knappt känt något, och framförallt ingenting ifrån galoppen, vilket var det starkaste kortet på kursen. Men vi kör lite skritt-snabbskritt-skritt och ser om vi kommer nånvart...

Torsdag & Fredag Lilja

Lilja har fått jobba på med impulsion. Det är så roligt hur hon direkt hur en halt kan ge så mycket energi, så ovanligt. Försökte få till lite lång låg form - böjning i trav. Det var en upplevelse. Hon sträckte ner fint, men "braceade" för att bli helt rak. Hon gick också i en mer spänd låg form. Men första prio var "brace"en, vill inte h 400kg i handen på en repgrimma, svårigheten är bara att jag måste behålla böjningen i min kropp samtidigt som jag håller emot i handen. Men Lilja är oerhört böjlig och fin i skritt och tölt, så det kan mycket väl vara en mental spärr för böjning i traven då hon haft liknande förut.

Torsdag & Fredag Mathilda

Mathildan har fortsatt att jobba på galoppen, går riktigt riktigt bra. Nu går vi vidare med att räkna varv.
Vi red även ut samma runda som förut, början gick konstigt nog sämre, och slutet bättre. Både gångerna, mycket udda.

Torsdag & Fredag Nicke

Nicke har fått gå gympa rundor med hundarna. Forstatte att jobba på direkt och indirekt, och i fredags var de indirekta väldigt fina!

koncentration

Glodis hade stringen i munnen för andra dagen idag, verkade som om hon kände igen den efter en stund och slutade mixtra med den. Hon fick följa med som handhäst bakom lilja, så det blev även en bra övning för glodis. Hon var då tvungen att förbereda sig för att vi kunde stanna lite när som helst, för att sedan skritt och upp i trav och sen stanna igen. Koncentrationen var på topp för jag tänkte aldrig på den linan hon var i.

en övning för LBI

Lilja fick rida ut en sväng. Jobbade rätt mycket yoyo då hon ganska snabbt blir lång och tappar allt. Samtidigt gjorde jag lite mjukgörande. Lite böjning, behålla den + upp i trav några steg tills hon släpper, ner till halt, godis/gräs. Perfekt övning för henne både mentalt och fysiskt.

The natural power of focus

Mathildan var lite orolig och gnäggade lite mer än vanligt när vi var på väg till vår galopp spot. Gick sådär till en bärjan, men sedan blev det LB galopp send. Väldigt fint. Sen sadlade jag och red ut.

 

Mathilda kan bli genomsvett av nervositet genom att gå 100 meter ifrån stallet, så jag tänkte ta det lugnt se vad som händer. Alltid roligt för på något sett har det blivit så att jag rider ut i perioder, och varje period använder jag omedvetet olika strategier.
Den här gången tänkte jag på det Erika gjorde med Glodis första gångerna hon blev riden att hela tiden ge dem uppgifter att tänka på.

 

The natural power of focus, spelade Jätte stor roll idag! Så fort jag blev lite tankspridd eller kollade klockan så kunde jag känna henne bli lite mer orolig. Men om jag hela tiden focuserade på en punkt längre fram och höll lite koll på zon 1 så gick det helt otroligt! I början satte jag henne i trav och gjorde hela tiden något, vi klarade av en sluta i trav bland annat! Vi lyckades rida rundan på ca 2km, utan några större trösklar, och efter halva blev hon så pass lugn att hon valde att skritta. Helt underbart!

går han snabbare, eller är det jag?

Nicke fick gå ut en morgonsväng i skogen innan riktigt alla insekter vaknat. Gcik riktigt bra, tränade framförallt på indirekt och direkt. Jag har fuskat alldeles för mycket med grunderna på honom. Sen upptäckte jag att det känns om om han galopperar snabbare än förut, sen sitter jag och spänner mig, i låren. Får ta någon längre galopp sträcka för att känna efter och fixa sitsen.

K O N T A K T A M I G

Du kan kontakta mig på
[email protected]

nordis med stil

Mathilda fick gå ut på en liten promenad, gick helt okej. Hon hann inte bli så RB då insekterna tog de mesta av hennes uppmärksamhet. Sen jobbade vi på lite spansk skritt, har svårt att få henne att förstå att det handlar om att nudda sticken, inte bara slänga med hoven, dock gör hon det med stil.

akademiskt vid handen

Lilja fick jobba lite akademiskt vid handen, till vänster gick det fint, slutan fick vi dock inte till. Till höger blev att betydligt svårare. Men efter en kvart tyckte hon att det räckte, finess är inte lätt för en LBI.

Så fort du tänker att du borde sluta, sluta!

Glodis som efter kursen har fått en underbar connection till mig. Vill inte tappa den!! Vi jobbade lite på galoppen i cirkling, gick väldigt fint, var noga med att sluta då jag tror att jag ska sluta. Som när Linda Parelli säger: Så fort du tror att du kommer ramla av, Hoppa av! Jag har upptäckt att om jag fortsätter trots att jag kanske borde slutat så går det bara sämre och sämre.

hovarna är en Del av hästens kropp

Nicke fick gå ut på en klättringstur med 2 hundar på släp. Va härligt att han på hemvägen gick riktigt bra på grusvägen. Det handlar om så mycket mer än hovarna, för de är faktiskt bara en Del av hästens kropp.

horses do what you program them to do

Började morgonen med en konditionstur på Glaeda. 3 x 5 min intervaller. gick fint, dock blir det vingligt i min portuguesa och glaedan som vill svänga av till sjön istället för att fortsätta galoppera.

lyft lyft lyft?

Mathildan fick leka lite idag med. Jobbade på lite sideways, gick till sist riktigt bra.
Sen tog vi vårt galopp mönster, nu vet hon i alla fall vilket gångart jag är ute efter så nu kan vi börja jobba oss uppåt.
När jag gjorde min andra send, var jag beredd på lite släng trav och sen lite fel galopp sådär som hon brukar, men istället satte hon igång i (rätt) galopp på en gång utan ens en fas 4! Underbart!
Sen jobbade vi istället på den spanska skritten, nu har hon börjat förstå att det handlar om att lyfta på hoven, men bara den närmast mig..

gångarts häst

Min mor fick idag rida Glaeda medan jag red Lilja och hade Nicke som handhäst. Glaeda ömmar ordentligt för första gången i sitt liv, troligen på grund av lite mineralbrist då vi varit borta ganska mycket de senaste veckorna. Det blir troligen att ta på bootsen på lördag.
Lilja, LBI, som jag inte jobbat med på ett bra tag, var vääldigt omotiverad och hade den typiska LBI minen på. Vart lite chockad över hur fäst jag var vid mina mönster, alla 4 jag vanligtvis leker med är rena motsatsen till Lilja. Måste kolla om på lite LBI filmer för att friska upp minnet lite.
Vi red i alla fall ut efter att jag fått en någorlunda intresserad blick av Lilja. Tanten på 18 år har trots allt fortfarande stor potential, hon har en mycket bra och befäst trav, galoppen är för de mesta allt ifrån ren, men det är inte svårt att bestämma vilken hon ska försöka ta. Vid bättre kondition och framförallt motivation hade hon även kunnat haft en bra flygande pass. Tölten är även där utan problem, dock otränad som på alla våra.

trögstartad

Min mor tog och lekte lite med Nicke innan vi red ut en sväng. Han var lite trögstartad, men när han väl fick upp farten var det inga problem. + att han slutar ömma vartefter hans senor värms upp lite. Det blev lilla rundan på ca 2km och galopp i uppförsbackarna.

galopperande nordis

Mathildan fick fortsätta jobba på galoppen i CG. Hon var så lugn så hon till och med ville skritta. Men det blev galopp ändå, och riktigt bra sådan. Vi började på lite spansk skritt oxå, och antingen är hon lite trög, eller så hade inte jag befäst "bryggan" ordentligt, eller både och, för hon förstår fortfarande inte vad hon ska göra. Men det kommer väll. Mamma fick sen rida skönheten ut i skogen.

och vissa kan inte ens stanna sin häst Med bett

det verkar som om Glaeda har någon magisk kraft till mig, hon  går iväg sen kan hon inte låta bli att komma ändå. Tog henne på en konditionstur, hade lite svårare med höger galoppen idag, men det gick till slut. Hon förvånade mig lite idag då hon stannade, bara på en fas 1 ifrån galopp på hemvägen! Riktigt så känslig var hon inte ens sist vi red i paddocken.

Spansk skritt

trots den långa transporten jag drog in henne i, från och till Falkenberg så har Glodis varit jätte glad varje gång jag kommit till hagen. Hon är den första som börjar springa när jag ropar på dom, och varje gång jag kommer tillbaka så hälsar hon.
Så jag tog henne först idag, började bara på att lära in "där" som en "brygga", dvs. efter "Där" kommer godis. Efter det började jag på den spanska skritten igen, som David sa, har de lärt sig bryggan så går tricken fort.
Sen fick flickan följa med ut som handhäst, tycker det är så roligt med den stora gångarts brädd våra islandshästar har. Glaeda som jag red på galopperade (med lösa tyglar såklart) samtidigt som Glodis travade.

adrenalin

Jag hade inte haft något emot ifall insekterna blev utrotningshotade. Trots att det var molnigt och blåsigt lyckades deras vingar ta sig till hästarna.
Mathilda blev nog därför ganska glad när regnet kom. Vi jobbade på galoppen, gick riktigt bra, förutom att hon hänger sig i andra änden av linan. Men det bara är att hänga kvar och fortsätta med mönstret så slappnar hon till sist av, lite jobbigt att galoppen en så länge endast sker på adrenalin.

bön till Tor

Glaeda kunde inte bestämma sig i hagen idag, hon ville komma, sen flög hon iväg, sen kunde hon inte låta bli att komma till mig igen.
Vi jobbade på uppmärksamheten och draw. Sen ville jag för mycket och bad om galopp, som var mer än bort ifrån mig, och att hoppa tunnerna var inte var hon ville heller. Jag la märke till att jag hade mer drive än draw och skulle precis fixa det, då hon får 45" mellan frambenen och drar. Nackdelen är att "hands that closes slowly..." inte fungerar på den linan om man som jag hinner bränna halva handflatan innan man kommer på att man borde ha släppt för länge sen. Men vi var i hagen, som i och för sig består av 4 stora hagar, men hon sprang och sen stod still och väntade på mig.
Det intressanta var hur fäst hon var vid mig när jag hämnade henne, det var som drawn jag inte hann fixa blev just fixad.

 

Sen tog vi och red ut en liten sväng, konditionen är Verkligen inte på topp, hoppas det regnar på lördag så det underlättar orienteringen. Idag glopperade vi bara lilla rundan. den svåra höger galoppen gick ganska så lätt idag, behövde inte alls böja så mycket som sist, och hon har inte blivit riden på en vecka?

riktigt fint draw

Nicke fick bli först att utsättas för mina nya tekniker. Krävde framförallt hans uppmärksamhet och kunna behålla den när han skickas ut i CG. Men så långt kom vi inte, jag nöjde mig med bara några steg då han var riktigt ovillig till att ge mig 2 ögon i början. Men sen fick han ett så underbart uttryck i ansiktet, bara väntade på minsta signal för att få komma till mig.

Lichman i Falkenberg

Då kom flickan hem till sin flock en mörk torsdagskväll efter 4 dagar i underbara Falkenberg.
(knottbett-smörjan och flygsprayen behövdes aldrig, rena himmelriket!)
Första dagen:
the game of tag, där vi även var tvungna att räka poängen, och leka tills hästen vunnit.
hide your hiney on a higher level. Altså att de verkligen ska vara kvar med oss Samtidigt som de gör cirkling game.
sweat spot med huvudet vid vår mage.
S pattern om de inte vill komma mot oss.
Andra dagen:
sadel shimming m.m. men efter min strid på 5 olika hästar så hade jag redan kommit fram till den rätta på Glodis.
tölt sättning "lura" in hästen i tölt ifrån skritt eller galopp för att sedan go natural. Fick till och med några töltsteg, mest ifrån galoppen.
indirect & direkt rein och kunna göra det flytande och tänka på vart man lägger sin tyngd, jag och Glodis är ju såna proffs att vi fick visa det på string ;) sen fick vi även beröm för Glodis snygga stopp, galopp direkt till halt på fas 1.
Tredje dagen:
spin online fick vi först lära oss på varandra, sedan på hästarna.
change of direction & flying changes att man vid byte av varv ska låta dom gå förbi vår "mitt" för att göra en mjukare byte av varv. för att sedan i galopp kunna skjuta på mer energi i zon 2 (vid staketet) för att få ett galopp ombyte.
flying change freestyle, genom en figure 8 med ett hinder i mitten som förenklade galoppombytet.
Fjärde dagen:
olika träningstekniker
target training, spansk skritt
lära hästen att lägga sig ner
gait simulation
öppna & sluta
riding to music

Fördelen med kursen som jag för övrigt var lite mindre nöjd med, var i alla fall att den långa transport sträckan på ca 7 timmar gjorde att Glodis verkligen hann slappna av och då börja äta i transporten. Sedan även bli riden i ett ridhus med 9 andra hästar är ingenting vi gör dagligen. Det var även roligt att träffa fler människor med samma intresse, och deras fina hästar, för att inte tala om hur vackert Glodis fick bo dessa dagar! Tack så jätte mycket Lillian och Marianne!

Fler bilder ifrån kursen finns här.
Tack så jätte mycket Ing-Marie som fotat och filmat under kursen!


Börja på nytt som Förfinar det gamla

Glodis fick även testa på vårt nya lasso, (2a gången för henne). Först lekte vi med bollen, tur att den varit i hagen de senaste dagarna så de kunde göra FG delen själva. Därför kunde vi gå vidare till att börja putta den. Det intressanta är att desto längre bort jag är, desto mer connected blir hon. Hon fick till 2 puttar med mulen så vi gick vidare ner till galopp"platsen". Fick till några fina galoppfattningar, det är tydligt att när fattningen görs LB så blir det rätt galopp, ifall hon inte tänker sin väg igenom så blir det fel galopp. När vi sluta så ville hon komma in till mig på ett annat sett än när hon är på 22". Älskar att böja med nya saker, bygga vidare och förfina är inte min favoritgrej..

galopp

Glaedan fick sedan gå ut på en konditionsrunda. Vi fick till och med till höger galoppen, men det tog några försök, får verkligen inte släppa för tidigt, och är hon för lite böjd lyckas hennes 320kg fuska sig undan.

Lasso!

Nicke fick premiär leka mitt lasso igår. Blev driving game i zon 4-5 ut på grusvägen. Gick riktigt bra! Lekte även lite upp i skogen, för honom verkar den naturliga skogsmiljön vara något Onaturligt, så det var skönt att inte behöva oroa sig för att repet ska ta slut när han behöver mer space. Då han var sadlad hoppade jag sedan upp för att rida tillbaka till stallet, han var väldigt frammåt, men inte värre än vad Glaeda brukar vara. Fast det kändes 10x värre då han är 30-40cm högre, får sluta va så lat om jag inte vill ta mig en flygtur en vacker dag.

insekter insekter

Mathilda hängde med ut i skogen som handhäst till Lilja. Tildan var redan glad och väldigt med i hagen, ute gjorde vi lite stick to me, vilket hon snabbt förstod. Jag kunde oftast hålla en hand på hennes rygg och jaga bort de hemska insekterna som på de "vanliga" hästarna (inte islandshästar) verkar kunna gå genom eld för lite blod.
Upptäckte att sommaren ger tillfälle till lite extreme FG som hästarna snabbt lär sig att förstå då insekterna då faktiskt försvinner.

trevligt

Liljan som jag inte jobbat med de senaste 2 åren fick idag ta en tur. Hon såg småtråkig ut i hagen, men så fort vi kom ut och hon upptäckte sitt första gräs mål blev hon nästan extrovert. Hon sprutades också med ÄppelCV vilket funderade för det mesta under turen i skogen. Men hon var riktigt trevlig, hennes focus var mer framåt än neråt som det brukar vara. riktigt trevligt.

opraktiskt

Nicke är inte längre min bästa vän, har ju inte haft tid att hämta honom fastän han gjort sitt bästa för att bli tagen. Så idag kom han inte ens till mig, sen tog han sina havrekorn och vände på klacken efter Glaeda. (det var då jag tog Glodis) När jag kom tillbaka fick dom lite hö så han direkt kunde se en mening med att komma till mig.

 

Han sprutades med äppelcidervinäger vilket idag Inte hjälpte på honom.. I paddocken var han inte själv (men helt LB), sadeln åkte fram, han var lite småsur, undvek spåret, var dock frammåt , i traven kändes hans bakdel annorlunda, som om han ville bocka eller något. Jag hade bara planerat lite follow the rail i trav, men allt blev bara en disaster. Var för första gången flera månader lite rädd där uppe, ganska så opraktiskt.

framsteg

Glodis var sist av hästarna som valde att vända på klacken och skynda iväg efter några havrekorn. Så henne fick jag tag på utan problem, men det betyder inte att hon var helt LB, tvärt om. Vill du springa, låt mig hjälpa dig!

 

Vi började med lite circling vid ett dike, sedan gick vi över till att passa på och träna lite galopp. Men på en 22" blev det lite tufft, men jag försökte göra det bästa av det och vi slutade när galoppfattningen var LB. Sen passade jag på att börja på att lära henne spansk skritt, dock lyfter hon inte upp fötterna så högt, kanske ska göra det vid ett squeez så att Hon får en mening med varför hon ska lyfta så högt på hovarna.

 

Sen dränktes hon i Äppelcidervinäger och vi gick till paddocken. Vi gjorde samma figure 8 mönster med "sideways". Upptäckte att counterbend gick lättare än vanlig. Men hon fick till en fin sideways/öppna i trav på volten så vi slutade med framsteg.

Praktiskt

Glaeda fick följa med till stallet och sedan paddocken för att försöka klippa den lite. ( inte för att den tjockisen behöver mer mat, och Framförallt inte nu veckor innan tävling).
Men sen när jag var färdig med Glodis skulle Glaeda följa med tillbaka, vilket hon Inte ville. Så hon skuttade iväg som vanligt så sitt extroverta sätt, men så fort jag tog upp min energi för att skicka henne, "vill du springa, let me help you" då vänder hon upp och kommer till mig. Ganska praktiskt.

sideways sideways sideways

Så dalar det redan första träningspasset utan Erika.
Jag tänkte göra samma freestyle/finess mönster på Glodis som jag gjorde sist. Men på kapson då erika sa att grimman vid det här laget ger mer tryck underifrån. Men som sagt det sket sig. Hon kunde inte ens följa spåret i böjning i skritt! Jag försökte det ena och det andra med non stop thinking på min sist och "form".

 

Tills sist kopplade jag över tyglarna till grimman som jag hade kvar under kapsonen. Plötsligt var det inga problem... intressant! Det allra konstiga är att placeringen av grimmans tryck och tyglar är samma som med kapsonen.
Men då fick vi till en riktigt bra böjning och sideways, men den är jobbig, framförallt åt vänster, så det blir sideways sideways sideways.

Träningspass för Erika nr.4

Sista träningspasset för Erika fick bli på Glaeda in Freestyle/Finess.
Först jobbade vi också på mina faser och hur jag ska få henne att ta mer ansvar.
Sedan gjorde jag samma figure 8 genom hela paddocken som dagen innan med Glodis. Men med Glaeda la vi till galoppfattningar ifrån counter-bendingar. Vänster var väldigt svårt, men höger, Vilka underbara galoppfattningar!

 

Nu har jag lite material att börja jobba på min Level 3 med!

Träningspass för Erika nr.3

Måndag morgon blev det ännu ett pass med Mathilda, både online och freestyle.
Hon kunde skritta :O, men vi jobbade ändå på galoppen då jag haft lite problem med den. Gjorde ett mönster och fick henne att galoppera genom ketchup effekten. Men ska vänta med galoppen tills 45" linan kommer.

 

Freestylen gick ovanligt bra, hon kunde inte passa på att krångla när jag ändå hade hjälp där?
Men vi tränade lite på galoppen där med, trava på fort fort fortare på volt och sedan rakt vid galoppen.

Träningspass för Erika nr.2

Sedan fick det bli Glodis Freestyle/Finess.
Lite finslip på att flytta framdel & bakdel, sen en stor figure 8 där vi jobbade först på lite böjning, sedan typ sideways i svängarna vilket var lite för tufft i trav tyckte Glodis, och sist lite counter bend. Måste fortsätta tänka på mina faser, och att ha mycket energi i hennes trav. Men på söndag bär det av till Falkenberg och Lichman kurs! :D

Träningspass för Erika nr.1

Tog Mathilda Online då jag haft mest problem med henne. Men allt det fixades snabbt med lite hjälp. Jag skulle fucusera på zon 1, och vara noga med vart den skulle och inte skulle. Men det fixades även yoyon på cirkling.
Allmänt ska jag tänka på att låta henne vila och så ofta som möjligt ha henne på avstånd då hon är en 600kg knähund.