lata tjockisar

En perfekt dag för en ridtur, tänkte premiär rida Snaelilja då hon kom hem i helgen. Inte dräktig tyvärr.
Men så blev det inte. De enda hästarna som kom när jag ropa var Nicke (såklart halvflygande i full fart) tiger och lilla mimmie, alltså de som inte vågat sig över bäcken. Resten, de som behöver röra på sitt fläsk som blivit lite för stort, de tyckte inte det var värt att bli blöta om benen. Så de fick skylla sig själva.

 

Istället tog jag Nicke och jobbade lite med transporten. Har bestämt sen i söndags att hästarna ska få sitt kraftfoder i/vid transporten medan jag borstar av de lite för att en gång för alla ha det här med transporten avklarat . Allmänt friendly game alltså. Idag gick jag ett steg längre med nicke och stoppade in hinken lite längre in och bad honom att ha alla 4 fötter på rampen. Det tog några försök men han var väldigt lugn och kände inte för att slänga sig ut när han väl kommit in.
När han ätit upp den lilla näve havre i hinken fick han gå ut, jag fyllde på lite havre och sen in igen. Han ville gärna stanna och äta "rester" med bara 2 framben på. Men jag ställde lite mer krav än så. Ganska så snart gick han in. Efter 2-3 in-ut-nytt havre- in omgångar så gick han sedan på första försöket helt in i transporten. STRÅLANDE!
En häst fick något vettigt gjort idag i alla fall.

Exactly where we left off

Började med lite Online med Glaedan. Sååååå underbar, ville inte lämna mig och gav mig så mycket. lite sideways, en mini cirkel runt mig, och hon slappnade av och åt gräs alla gånger hon fick komma in. Inte nog med det så kunde vi faktiskt börja där vi slutade sist, galopp mot mig, inga problem! Så nu testade jag lite byten, alltså galopp runt, sen mot och sen ifrån ut igen. från vänster till höger, inga problem, första försöket en 9 1/2 poängare! Andra hållet var lite svårare, hon tog inte ens rätt galopp ute på volten, men det är hennes problem. Men det tog inte många försök innan det blev ett dunderfint byte även åt det här hållet, med ett stort + på att hon inte galopperade Iväg, utan fortfarande kvar hos mig! Älskar Extroverta hästar!

 

Sen fick mathilda leka lite online. Jätte trevlig hon med, galoppfattningarna satt ganska bra idag, men jag måste vara mycket mycket noggrannare innan jag ber om en galopp. För trots att hon första gångerna gjorde store glädjeskutt så blev hon ganska snabbt minimanlt nervös och jag kunde se lite svett. Så jag måste hålla kvar henne i en mindre volt till en början för att sedan be om galopp. Då kommer en jättefin kontrollerad galopp.

Man tager vad man haver

Fältet var blött så inga högre gångarter än skritt kunde utföras där. Nicke fick då träna lite "isolering" flytta bakdel, som gick riktigt bra. Sedan lite sideways som varit ovanligt svårt för honom. Men då gjorde jag det inte svårare än vad det behöver vara. Han tyckte inte om att ha näsan mot/över staketet, så han fick stå med sidan vid staketet, och gå sideways ifrån. Det gick bra. Så fram och tillbaka mellan långsidorna i sideways.

 

Mathilda fick sedan gå ut en sväng. Hon, hennes trösklar, ett blödande lillfinger och en små lat ryttare. Så det fick bli enhandsfattning på det vi gjorde, det finns ju inga nackdelar med att ha en känslig häst! Men vi tog oss fram i snigelfart, blev några cirklar, några sträckor baklänges. När hon väl slappnat av lite bestämde jag ett antal steg efter vilka hon skulle stanna och få godis. Sen gick jag över till att varje gång hon slappnat av och börjat gå så fick hon godis. Vet inte om det var godiset, halterna eller bara det att hon slappnade av som gjorde att vi till och med gjorde några galoppfattningar! :D Vi trodde även att vi såg en älg/vildsvin men det var bara svampplockare.

 

Glodis sist ut fick leka med bollen. Den är inte läskig att putta på, det är hennes nya godis trick så fort hon ser bollen. Men så började jag studs bollen och ta upp den på henne. Lite läskigt men nu har min högerarm fått rejält med träning och hon slappnade av mycket bra till sist. Vi red sen tu en sväng, ush va segt det är med RBI! Men vi tränade på lite sideways i skritt och trav, traven var mycket jobbig men några steg fick vi till. Sen även lite tölt som hon erbjöd själv tidigare. Nu börjar det nästan nästan likna något, men ifrån galoppen fick vi till riktigt snygg tölt idag faktiskt !:) Men det är så mycket hon behöver tränas på, ryggmuskulaturen, smidigheten, och tölten. Borde prioritera något...
Glodis f Gäverstad 00  felindriden

FULL POTT!

Hade ganska lite tid på mig samtidigt som jag ville hinna med 3 av hästarna online. På grund av tiden så planerade jag redan från början att nöja mig med minsta steg åt rätt riktning och avsluta för att ta nästa. MEN GUD SÅ BRA DET GICK!

 

Började med Glaedan. Lite byte av varv i trav först, bra, men hon saktar av nästan till halt och jag testade flera av mina positioner. Men sen tog jag ändå upp henne i galopp, samma sak där. Så då ändrade jag planen lite och ville få henne att galoppera mot mig. 2 försök och på det tredje var det galopp hela vägen fram till mig på 22" linan. PERFEKT! nästa häst..

 

mathildan fick beta i paddocken brevid medan jag och glaeda lekte. Men nu var det hennes tur. Jätte avslappnat kom vi igång med cirkling, kunde släppa ut henne på hela linan nästan från början, gjorde en fas 1, och hon drog sig fram i en liten brukshästgalopp. Jag tappade hakan och tog in henne. FÖRSTA galoppen någonsin hon var sådär lugn, med och på slak lina! Sen testade vi några gånger till, perfekt! var väldigt stor skillnad på galoppen dock, nu när den var helt avslappnad kunde jag se hur hon drog sig fram med frambenen. Men råkar jag placera henne i lite lutning nästa gång så får vi in lite muskler och balans.

 

Sista hästen Glodis. ÅH va jag inte går ihop med RB I hästar. Det tar kanske 15 minuter att ta sig 50 meter från stallet till fältet. Men stå och glo medan hon försöker slappna av är inte riktigt vad min adrenalin är till för. Men jag gör mitt allra bästa. Vartefter hamnade vi till slut på fältet. Hon var med, hängde Inte i andra änden av linan, och hade faktiskt en del energi. Så även här bad jag om galopp, och iväg skuttade hon med, i galopp. FULL POTT! Hon tycker också att galoppen är ansträngande men bara vi jobbar på den både online och finess så kan vi snart gå vidare till nästa steg! Innan vi sluta blev det även lite sideways över tunna, och hoppa En tunna! :D

cirkling game med 3 hästar och en stegmätare

Glaeda var först ut, Mathilda gick i paddocken vid sidan av. Glaeda fick testa att ha stegmätaren på sig. Det gick sådär, måste komma på ett bättre sett att fästa den, men 2746 steg (med ett ben) tog hon under tiden.
Hon var jätte duktigt idag, inga problem på volten, drog inte i linan och avslappnad gång. Så lite galopp, samma där, så jag gjorde lite byten av varv, och där blev det plötsligt lite flygande (heter det så på svenska) galoppombyten. Bara fortsätta 4-6 gånger till och hon kommer vara första hästen som faktist kan galoppombyten! Extroverta hästar har så lätt med det här fysiska!

 

Sen Mathildan som var jätte duktig hon med. Traven var mestadels lugn, men upp i galopp blir jobbigt både psykiskt och fysiskt för nordisen. Men det gick, bara fortsätta några dagar till.

 

Glodis sist ut som till skillnad från Mathilda som mer än gärna ger mig slak lina och kryper in, så gör Glodis tvärt om. Första varven var jätte fina, då bytte jag varv, bakslag! Då blev hon olösligt helt right brain så fort hon var i position att trava ut på volten. Så det fick vi jobba på, vart efter det blev fixat var hon lite för trött för att riktigt orka så mycket galopp, men litegrann blev det. Men trava på slak lina nära mig funkar galant nu i alla fall :)

välkomnar Inte vintern

Har inte orkat uppdatera trots att jag lekt lite med de små liven. Hur ska jag hinna med att när dagarna blir allt ISkallare och mörkare?!

 

Igår red jag en liten tur på Nicke tillsammans med Helena och hennes häst Tiger som semestrar hos oss. Nicke har blivit så otroligt otroligt tillgiven och duktig, det vi måste jobba på är dock indirekt rein som han verkar ha någon spärr för. Hur kan jag inte ha fixat detta tidigare? livsfarligt om han i kris inte kan korsa bakbenen.

 

Annars ska jag nu i vinter försöka bli klar med min Level 3 med Glodis. Kan snart bocka av en del saker men vi har en bra bit kvar, framförallt när det gäller cirkling då jag inte kan börja jobba på galoppen än. Så fort jag skickar ut henne och ber om trav så hänger hon sig i andra änden av linan, ingen bra förberedelse för att ta av linan då riktigt...

 

Mathildan ska även hon jobba på galoppen Online, får bara hitta bra strategier så hon slappnar av snabbare. Vartefter hon kan hålla galoppen något varv online antar jag att den även kommer uppsuttet.

 

Glaeda har jag även börjat jobba lite med igen. Red henne för några dagar sen och hon gick så fint, hon lär sig ooootroligt fort så traska omkring i låg form var inga problem, dock blev det mycket jobbigt vartefter, men hon kämpade ändå. Älskar att jobba med henne, hon är en utmaning, men lagom mycket. Så otroligt känslig, det allra svåraste är att få henne helt avslappnad. Sen finns risken att hon kommer bli svårfångad dagen efter. Men det är helt otroligt hur mycket jag kan lära av henne!

Mathilda

Hann ta Mathilda för en liten lektur Online. Gick riktigt riktigt bra. Lite sideways, sen lite sideways med en sak under magen. Sen gick vi över till något hon kan, hoppa tunna, graciöst flög hon över tunnorna. Kanske dags för endast en tunna istället för 2 snart?

 

Sen lite cirkling som alltid är en utmaning, men det gick bra, var noga med att hon skulle börja tugga och slappna av inne hos mig. Sen upptäckte jag även att om jag skickar ut henne i skritt först, och sedan ber om trav så är det större chans att traven blir lugn och connected!

Föreläsning om Foder.

Länge sen jag skrev något, men våra hästar lever, Nicke var så sugen på hö att han nästan gick in i transporten lös, fick senare även upp mor   på honom så att jag och Mathildan kunde få draghjälp i galoppen. Men det allra senaste är att vi varit på föreläsning om hästens utfodring som hölls av 3 Agronomer (anställda på St. Hippolyt) som själva gjort arbeten om detta ämne.

 

En riktigt riktigt intressant föreläsning! Många mycket tänkvärda fakta som löst några av våra länge olösta problem!

 

Jag antecknade flitigt för att kunna använda så mycket som möjligt till mitt projektarbete. En kort sammanfattning:

 

Hästar äter ca 15-18 timmar per dag, oftast äter de 1 timme, vilar 1 timme, äter 1 timme, vilar 1 timme o.s.v. Hästar i frihet kan "fasta" frivilligt upp till 4 timmar som mest. Utan dessa möjligheter utvecklar de nästan alltid någon sorts beteendestörning.

 

Största delen av hästensmatsmältning sker i Tjock och blindtarmen (hästar kan ej leva utan blindtarm), där framförallt "svårsmält" föda som Grovfoder tas om hand. Det är alltså i tjocktarmen som de viktigaste bakterierna finns. Krafftfoder ska i första hand smältas ner i tunntarmen, men spannmål som korn, betfor (MORÖTTER!!) eller majs med dålig nedbrytningsförmåga (havre har mycket bra nedbrytningsförmåga!) skickas till tjocktarmen, där de slår ut maskineriet för grovfoder. Hästen kan då smalna av kraftigt, få kolik eller fång.

 

Man ska även tänka på mängden stärkelse i fodret då det sjunker pH i magsäcken kraftigt! Detta skapar b.la. magsår som 60% av våra fritidshästar har. Medelåldern på hästarna i Sverige är 7 år.

 

Mineralunderskott!
Är extremt vanligt, framförallt bland kallblodsraserna. Underskottet påverkar hela hästen, skapar infektioner, dåliga hovar, muskel, led, skelett, hull och hud problem. Det kan även påverka hästens psyke, "se spöken" och vara nervös då underskottet även påverkar synen. Kort och gott, 'ALLA' problem är Mineralproblem.

 

Då till islandshästarna, som förutom alla "vanliga" kroppsproblem ofta även får hudproblem som Exem.
En del av detta kan vara medfödd allergi. MEN Island, en Vulkan ö med mycket för landbrukare obrukbar mark, där hästarna istället går. Det är magert och Otroligt mineralrikt!

 

En flygresa senare kommer de till Sverige / Danmark, som har mycket användbar mark, och har därför även används sedan många många år tillbaka. Skillnaden är slående.
Vi fick se flera problemfall med exem och liknande problem som efter zink tillskott i 2 veckor visade otroliga skillnader! Även en veterinärstudie på mugg som visade mycket riktigt på zinkbrist.

 

Jag har även upptäckt att ifall Glodis inte haft hennes naturliga utevistelse och hovvinklar hade hon troligtvis fång. Hon har ett typiskt utseende för EMS (Equine Metabolic Syndrome, "typ 2 diabetes"), typiskt för hästar med detta är b.la. fettvalk på halsen och ovanpå korset/svansroten. Har jobbat och jobbat för att på upp ryggen och ner med resten, detta förklarar varför jag bara fått 3 mm resultat.

Man kan se det såhär: Utfodring är det allra viktigaste, men det fungerar inte utan fysisk och psykisk aktivitet och bra miljö. För att inte glömma hästens blodpumpar, hovarna!