det där med BETT

http://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/kopia-av-forskningskollen-hastar-far-munproblem.htm

 

min personliga syn på bett :

 

Jag vill inte använda ett bett till att stanna eller styra min häst, jag kan använda ett bett till att förfina signaler där det krävs superfin presicion, som i dressyr-arbete.

 

Men vet jag att min häst inte är så pass självsäker, eller litar så pass mycket på mig att det kan uppstå Kris situationer där jag inte kommer kunna få stopp på min häst med min kropp eller en string runt halsen, då sätter jag inte på ett bett! Eller så har jag både ett hackamore (repgrimma + reptyglar + ledrep) + ett träns. Så att jag i en nödsituation kan dra tag i grimman, istället för att dra inuti hästens känsligaste del!

 

bonus: sist vi var hos hästtandläkaren med två av våra ston, så sa han att han Aldrig sett så fina munnar på ridhästar! Han kunde inte tro att de reds!

 

Det är inte Hästens fel att den "inte lyssnar", det är MÄNNISKANS fel att den inte kan kommunicera med sin häst!

How to trailerload a horse....


Pojkarna i Jönköping!

 

Idag var första riktiga dagen för oss tre på vårt nya ställe, Olseryd gård. På bilden kommer de springades efter att de hörde mig ropa. Nicke kom i lördags och har ätit sig mätt på gräs, och Frodi kom igår. Nicke bestämde sig då för att vara farbror barnvakt, Frodi går inte obevakad en enda sekund!

 

Nicke var först som fick följa med och bekanta sig med stallet. På vägen gick vi förbi två storhästar som tyckte det var super spännande / konstigt att det kommer en häst gående, så Nicke trodde också att det var något på g. Men vi tog oss till stallet levande, och jag transkade in, men blåste sådär som han brukar göra när han tycker saker är läskiga, så han fick gå in och ut tills han slutade blåsa, och då blev han nyfiken och började undersöka omgivningen. I stallet fick Nicke mat och bli borstad, det var inte igår!

 

Sen gick vi till paddocken (tjoho en mjuk gruspaddock!) där fick Nicke fnatt, bock bock bock och skutt skutt. och där stod det även att hinder som var läskigt, så det jobbade vi på. Han är ingen drömhopphäst, allt kring benen är liite - otroligt läskigt. blå röda bommar bits. Men efter lnågra försök och några fler skutt och bockningar så kunde han lugnt och sansat ta sig över. Det vi kommer sträva mot i höst är att passa på att använda de bommar vi har tillgång till och vänja honom vid saker vid benen, och sedan bara fortsätta med lekarna och mönstren, flygande ombyten i varnbyten, och i 8an. Nästa gång ska sadeln med och hans ridning ska utvärderas.

 

Frodi fick även följa med idag, men bara till stallet, vilket var super super spännande såklart, de springande hästarna på väg dit också såklart, men han var otroligt duktig! Så duktig att han på hemvägen bytte till det korta repet och struntade i sticken. Imorgon blir det paddocken, där finns det ännu en utmaning, två ston med föl precis intill.

Featured on ParelliTube!

Feeding with respect, the process!
Mitt och Annes fodringsprojekt som vi filmat utvecklingen av.

 

Parelli har till och med featured oss i senaste vecko brevet!

 

http://www.youtube.com/user/ParelliTube#p/u/16/jzjc9dIH42E

Omvänd psykologi = Lastning tips!

Linda Parelli's nya blogginlägg är super! http://linda.parellinaturalhorsetraining.com/2011/08/reverse-psychology/

Ska testa det på Nicke nu när det blir träning både för tandläkar besök och senare flytt.

Jönköping nästa!

Då är det bestämmt att jag flyttar ner till Jönköping för att börja studera vid högskolan. (Planerar fortfarande att åka 4 veckor i feb-mars 2012 att åka till Parelli, Florida)

 

Självklart vill jag ha med mig några av mina hästar! Så om ni själva kan, eller känner någon som kan erbjuda lösdriftsplatser till en islandshingst på 4år och en varmblodsvallack får ni gärna maila mig! [email protected]!

 


Parelli is.... amazing, again!

Jag och mannen har haft problem ett tag, men här om dagen så bara släppte det! Använde mig av the touch it mönstret (var på näst senaste dvd:n) där han helt enkelt ska gå och nosa på olika saker. Efter att det gick super och han blev lite gladare och började gå lite snabbare, så erbjöd han även galopp på cirkeln! Helt otroligt! Efter det hade vi en connection som Aldrig förr! Det behövdes ingen lina och inga tyglar när jag senare hoppade upp! (tips, dragkroken på bilen är inte bara bra till att dra hästtransporter med, man kan även använda den som pall!)

 

Nu vill jag bara åka och leka med mannen igen! Men nej för då har jag lektioner inbokade, vilket utan tvekan är minst lika roligt! Och även här syns en stor skillnad på fröken friser som sist inte förstod att man inte får springa över människor. En vecka senare och hon har förstått att även människor har ett personligt space! Det är härligt och träffa nya hästar och människor! Förutom friser fröken finns även en tinker kille som är så tillgiven och lättlärd, han kommer att bli världens bästa partner! sen finns även en fuxflicka och hennes två ägarinnor som tävlar och redan håller på och leker på Level 2!

 

Keep it natural!