Frodi är .... otrolig!

Igår när jag lekte med mannen hade vi stora problem. Han kunde inte gå ett helt varv i circling game. Han frös alltid fast. jag testade ALLT jag kunde, både sånt som jag vet fungerat förut, och sådant jag spontant testade. Ingenting riktigt fungerade. två gånger trodde jag att något funkat, men så fort han kommer förbi ett varv tröskeln kom hans rädsla tillbaka.. I två timmar försökte jag lista ut vad det handlade om. Jag upptäckte att trösklarna inte var på grund av omgivningen, utan varje gång han kom till min sida, och då han hamnade bakom mig, frös han fast. Samtidigt kunde han utan problem, och avslappnat, gå runt ifall jag följde med, eller bad han gå runt i sideways, med huvudet mot mig.. samtidigt som han kunde göra en cirkel, ifall jag hela tiden tog in repet lite så att han kände trycket ifrån grimman.
Jag kom fram till två saker:

 

antingen är det min energi som får han att gå, men fortfarande rädd/osäker (RBI)  och bakom ryggen försvinner pressen och han fryser fast för att han fortfarande är rädd.

 

eller så känner han sig övergiven och blir därför osäker när han hamnar bakom mig. Han vet helt enkelt inte vart han ska ta vägen.

 

jag improviserade ihop ett avslut på vår session igår och allt var upp till bevis dagen därpå, idag.

 

Idag var han helt LB, jag kunde be han fortsätta gå och inte äta gräs utan att han tog illa upp eller blev orolig, och han gjorde varv efter varv, med "jag är uttråkad huvud-skakningar". great! helt otroligt, det värsta är, jag vet inte ritkigt VAD det var som gav det här resultatet..

 

allt det här har vi såklart gjort mitt i en backe + i skogen där han verkligen måste anstränga sig för att veta vart och hur han ska sätta fötterna!
I slutet av vårt pass idag började vi även med öppnor ifrån marken, han ska bli en snygg häst!

Vårt fodrings projekt!


kaos!

Det är lite kaos för mig nu. först kom först urvalet till högskolan, parelli skickar sin bästa man, presidenten för att besvara frågan "när släpper ni kurserna för 2012" svaret är sedan april fortfarande "coming soon",Ska jag åka till usa? Ska jag åka till parelli? Är det värt alla pengar? Hag jar bråttom? Nu, eller sen? Working student hos någon tränare kanske istället? Ska jag flytta hemifrån i höst, kommer allt att lösa sig? Kan hästarna följa med?

Så ser det ut i mitt huvud just nu, lite kaos, samtidigt som jag jobbar 7 till 4..

 

Precis satt igång med hästarna, Igen...
Glaeda har lite kvar, mest mentalt för att kunna filma en level 3 liberty. Samtidigt som jag måste tänka på mina signaler. (bra att filma sig själv och se orsaken till varför hästen gör som den gör)

 

Glodis är tjock, men tror att hon svälter, hon saknar motivation, till allt. Så det jag gör med henne för att senare klara av freestyle level 3 är konditions och galopp träning, med stopp för gräsätning i vartannat steg

 

Frodi och jag börjar komma överrens lite, här om dagen slog det mig, trots att Erika sa det på kursen, men nu kunde jag själv se det. Hans friendly game med mig i alla zoner förutom 1, är trasigt. Han tror jag ska äta upp honom om jag är någon annan stans än rakt framför honom.. Så det jobbar vi bort. Samtidigt behöver mannen börja jobba på sin topplinje och att bli mer "upphill" och lära sig att bära sig själv bättre på bakbenen. Så det är det mycket klättring som gäller.

 


Liberty L3 soon done!

Som sagt jag och Glaeda hade en underbart LIberty session i söndags, kunde göra helt otroliga grejer! Var egentligen färdig men ville filma lite ändå. Hon dissar mig lite i slutet, men så kan det gå.

Kurshelg med Erika

I helgen hade vi kurs för Erika Furberg 2 stjärnig instruktör. Gjorde massa massa saker som vanligt.
Första dagen hade jag Frodi, vilket var en utmaning, vara med och kräva saker samtidigt som han blir lite RBI och ta hand om och respektera det. Som ni ser på bilderna nedan (och ovan) så kan även islandshästar hoppa!

 

På söndagen tog jag Glaeda, för mig är det alltid skönt med en extrovert. Hon börjar horsenality mässigt komma närmare och närmare mitten! Vilket är målet. Man vill hjälpa dom bli mer stabila och fungera i den mänskliga världen, och då går de från att vara RB till confident och LB till confident. Under förmiddagen på söndagen så gav erika några tips om hur jag kan få hästarna att fortsätta runt mig i Liberty. Och efter de fortsatte jag och glaeda med att testa vad vi går för. OH MAN! Flygande galoppombyten på ett litet avstånd och en helt otrolig connection fick vi! Efter ett tag kom min mor på att det där kan man ju filma. Så det kommer senare en film, men den visar inte det bästa vi kan, utan mer hur det ser ut för oss när vi egentligen borde ha slutat men fortsätter lite ändå.

Länge sen!

Det var ett tag sen jag har tagit mig tid och skrivit här. Har haft fullt upp, tagit studenten, jobbar, försökt hinna med några hästar, varit på festival och börjat jobba igen. Och nu är jag ledig en vecka.

Jag Börjar ledigheten i helgen med Kurs för Erika på Vikbolandet. Frodi ska få vara med på sin första kurs på lördagen, och på söndage blir det Glodis.

 

Frodi började, för bara 2 dagar sen att faktiskt gilla mig! Tjoho, äntligen, som jag har jobbat för det, efter 3-4 år med parelli känns det INTE bra när en häst så tydligt visar att han INTE VILL VARA MED DIG! utan förvarning, jag och Anne har fortfarnde ingen aning, och nu har vi ännu mindre aning om vad rackaren håller på med.
Enligt mina observationer går mannen från RB till LB på en sekund.

 

(Skalan är LB - dominant, omotiverad. Confident. Unconfident. RB-Rädd.) De ska helst vara confident, men de kommer att gå över till den andra sidan, och bli unconfident då vi lär dom något nytt eller ställer högre krav på dem.

 

Frodi har då gått från RB introvert = hemskt skeptisk, till nästa sekund totalt uttråkad. Strategierna för RB Introvert är att ta det sakta, ge de tid och inte gå upp i faser eller ställa krav. Strategierna för  LB extroverta är de motsatta, hitta på saker hela tiden, och är du en mes kan du inte bli tråkigare. och gör jag fel, blir han bokstavligt talat sur, han har en blick som bara utstrålar "evil eye" = jag är sur på dig. knepig ponny hingst, men gud va kul det är ! :D

 

Flickorna har blivit lite, lite för tjocka. Glaeda är dock på gott humör och vill leka! Första dagen jag tog henne så bokstavligt talat ville hon springa från hagen. Glodis är däremot inte lika frammåt, men hon ställer däremot desto mer frågor! Hon är verkligen med och tycker det är kul! :D
Nu är det bara sätta full fart och inte slöa, utvecklas och lära sig så mycket som det bara är möjligt. och såklart hoppas på att kunna filma level 3 innan sommarens slut.