session 2 + fodra med respekt

Lekte med både Glaeda och Glodis, samtidigt och var för sig, en åkte jag till Frodi som Inte ville idag, och sen kommer en film på hur jag och Anne tränar på att få pojkarna att fodras med respekt.

Trots att min humanality rapport sa att jag är RBE (mycket mild sådan) så hag jar starka drag av LBI, jag gör inte Mer än vad jag behöver, och bär hellre ihjäl mig en gång än att gå flera gånger. Så jag tog båda mina damer samtidigt. Och varför inte utnyttja faktumet och leka med två hästar samtidigt. De är varandras motsatser (RBI / RBE) så det är inte ritkigt set it up for success the whole way, men men det gick ändå! Lite driving från zon 5, och yoyo. Glaeda tycker det är lite svårt att gå så sakta som glodis, och varje gång glodis inte förstår så saktar hon ner och ställer en fråga, medan glaeda gör motsatsen. men vi fick till en del synkronisation ändå.

 

Sen lekte jag med Glaeda, började online i rundkorallen med byten av varv och stå på pallen. Det går frammåt, snart får vi till det snyggt och då kommer hon göra galoppombyten i varvbytet. Sen tog jag av linan och gjorde samma sak i liberty. Våran bring back funkade dock inte så bra, men hon kom till mig ändå. Sen upptäckte jag att vår stick to me fungerar utmärkt åt ena hållet, men inte åt det andra.

 

Glodis fick sen träna på sin freestyle. Follow the rail, målet är galopp, men hon klarar inte så mycket än, blir bara några språng av egen vilja än så länge. Men hon är introvert och hade lite trösklar i paddocken så det kommer ganska snart skulle jag tro. Lekte även lite med pallen, den kan hon nu stå på med fram, och bak, men inte samtidigt. och förfinade vår sideways, som går mycket lättare åt vänster.

 

Frodi var inte med idag, han ville INTE göra circling game. How interesting, sist vi lekte gick det bra och vi fick inte många dliga signaler, men idag så sa han ifrån, både från marken och när vi red. Vi får jobba på saker han tycker om ett tag i ställlet och hitta på ett annat sätt att få honom att förstå galopp signalen i circling.

 

Jag och Anne har börjat träna pojkarna så att de ska börja äta Snyggt, eller ja inte äta förrän vi säger till och endast vara vid sin hink.


Online session 1

Då blev det planerat att det blir Frodi som får visa sina färdigheter i min online audition. Idag hjälpte Anne mig med att dra fram allt som behövs och tänka ut allt jag ska visa. Vilket är (de kursiva är de vi måste jobba vidare på eller som vi inte hunnit kolla än) :
 • helikopter och hårt slap med stick + string i alla zoner
 • weave i trav
 • circling game, transitions, Galopp!
 • stick to me, alla gångarter
 • traveling circling game over obstacles
 • gå över / stå på pressening
 • sparka boll
 • studsa boll runt och på honom i alla zoner
 • sideways i trav
 • sideways med tunna under magen
 • hoppa över tunna/tunnor
 • Springa in i transporten med mig vid transportens hjul
 • backa in i transporten
 • stå på pallen

Idag blev det att börja fixa galoppen. Människor med "vanliga" hästar förstår aldrig hur lätt de har det!
Jag tog hjälp av ett squeez för att underlåtta fattningen för frodi. Squeezet som fick bli mellan mig och ladan får en "ketchup effekt" och hästen får därav mer energi och större chans till att fatta galopp. Det tog ett litet tag, och Frodi hade några episoder av JAG VILL INTE / DU SÄTTER FÖR MYCKET PRESS. men det gick till slut. Han är så härlig min lilla man, trots att jag satt mycket press kan han fortfarande komma inSPRINGANDES till mig med öronen frammåt :)

Liberty session 1

Då blev det en liten play day idag med Anne. Testade liberty vilket vi inte vågat oss på än. Men det var tur det, vi har inte mycket kvar till att kunna filma den på en Level 3.
Nu är mina audition planer lite ändrade, ska filma
Liberty - Glaeda
Freestyle - Glodis
Online - Frodi eller Glaeda

 

På Liberty planet har vi inte mycket kvar, det som måste förbättras och läras in är:
 • Bättre change of direction
 • Transitions: back up - walk - trot - canter  in circling game
 • bättre transitions i stick to me, speciellt back up.
 • Lead by the tail
 • Lead by the hind leg
 • Single spin
 • Jump a barrel
 • figure 8
 • stand on pedestal
 • sideways over barrel

 

Här kommer en liten film på godbitarna från idag. Som sagt en del kvar att förbättra och lära in.

Trailerloading nr2

Då var det lekdags för pojkarna igår. Fler bilder och filmer kommer vartefter.
Men jag och frodi hade i sikte att fixa circling game. Han drar sig ut till andra änden av linan och har ingen tanke på att faktiskt circla runt mig. Så jag gjorde "let me help you" / "the ambassador of yes" och helt eneklt drev på han liteoch följde efter honom, vart han nu ville gå. Såg inge vakert ut, som en drasdocka drogs jag lite efter honom. Men! Sen var han reda för en vacker circling game!
Efter det testade vi alla möjliga sätt att gå in i transporten på. Först fick han och gyllir gå och och stå där tillsammans en stund. Sen fick han testa att backa in med min på nära håll, det var inga problem. sen trava in, sen trava in med mig sittandes på transportens hjul. där tyckte han första gången att det var roligare att springa förbi transporten. Mot slutet jobbade vi på att backa in med yoyo game på ett avstånd. Det var en liten challenge! Men jag har ju världens smartaste häst så det gick ganska snart det med!

Min hästhantering

I min hästhantering använder jag mig av parelli natural horsemanships tankesätt och principer.

 

Det som jag alltid försöker sträva efter är att alltid sätta min och hästens relation först, (the relationship first!) vad jag än vill göra och hur det än går. Till exempel om jag tar min häst ifrån hagen och den har lite trösklar (stannar, saktar av, vill inte gå, är osäker) så tar jag alltid hand om detta först, innan jag går och gör det jag kanske från början tänkt mig.

 

Jag skulle kunna pusha hästen förbi dens trösklar för att fysiskt få den dit jag vill. Men då är inte hästens hjärna och hjärta med. (mentally, emotionally och physically fit) Samtidigt som hästens förtroende för mig som partner och ledare kommer sjunka då jag struntar i faktumet av att den inte vill, av någon anledning.

 

Men min fröken Glaeda vet jag direkt om jag prioriterat vår relation, för har jag på något sätt inte gjort det, kommer hon att springa sin väg när jag kommer till hagen dagen därpå.

 

När jag då leker med mina hästar använder jag mig av the seven games, som vårt språk, ett sätt att ha en konversation på. Mitt mål är alltid att hästen ska vara med mig, både mentalt fysiskt och emotionellt, samtidigt som hästen själv ska utvecklas och föra en konversation med mig genom att ställa frågor om vad den ska göra eller erbjuda det. Den ska samtidigt vara hästens Ideé att vilja göra det jag gör, den ska tycka det är roligt och givande för den så att den tycker om att göra det jag önskar.

 

Det ultimata testet på vår relation och komunikation är att gå till frihet, Liberty. Detta är helt enkelt då linan inte längre behövs. Samma språk, samma tankesätt.
(Mathilda ställer en fråga; Är det såhär jag ska göra med tunnorna?)