Forskning på skillnaden mellan träningsmetoder

Hittade ett mycket intressant inlägg på denna blogg.

 

Där forskare undersökt 28 Varmblod under en 5 veckors inridningsperiod. De kollade bland annat på hästarnas stressnivåer och hur hästarna klarade slutprovet.

 

Hälften av hästarnas tränades med "Conventional training" CT, enligt Mr. Steinbrechts läror. Där hästarna enligt ett redan bestämt schema tränades, första veckan longering utan och sedan med utrustning. Andra veckan longering med ryttare, tredje veckan fri ridning som sedan focuserade på hästarnas form och rytm.

 

Andra hälften av hästarna tränades enligt "sympathetic horsemanship" ST. Där träningen inte var schemalagt utan individ baserad, där hästarna markarbetades för att gå undan för tryck och vänjas vid olika saker och händelser.

 

Slutresultatet visade att hästarna tränade med ST, visade under inte bara under sluttestet men även under hela utbildningsfasen ett mindre stressrelaterat beteende och längre hjärtfrekvens. Hästarna tränade med CT hade inte bara hög hjärnfrekvens genom hela utbildningen utan var även betydligt mer skeptiska mot människor och hade betydligt fler stressrelaterade beteenden som ‘body tension’, ‘high head carriage’, ‘lip movements’ och ‘teeth grinding’.

 

Samtidigt kunde alla hästarna utföra alla de efterfrågade ridmomenten. Att välja en naturligare (för hästen) träningsmetod innebär alltså inte att kompromissa hästens kompetens.

 

Mycket intressant. Synd att detta inte kommit ut i hästmedia. Eller är det bara jag som missat det? ( forskningen publicerades 16 April 2009)
Bilden föreställer en av de första gångerna Erika Furberg kunde rida vår bockande islandshäst Glodis.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Bra att man tar initiativ till sådana här tester! sällan man får se vetenskapliga studier på sånt här. Tycker att de verkade få ett väldigt logiskt resultat.. klart att hästar blir stressade av att behandlas som maskiner! Det sorgliga är ju att nästan hela hästvärlden ser ut på det sättet... Jag menar, alldeles för många instruktörer och hästmänniskor runtom i landet lär ut att går hästen inte fram, då får man sparka den i magen. Vill den inte stanna, då får man sätta skarpa bett i munnen och dra bäst man vill. Vill den inte böja fint på nacken, då får man spänna in halsen på den. Helt sjukt hur hästvärlden ser ut idag! Tur att det finns några som förstår att det finns andra vägar till framgång.

2010-11-23 @ 21:46:24
URL: http://flickanochtuppen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback