Stunning!

Parelli blir aldrig så vackert som med en maffig frieser! (shire vore något med!)


mörka tider

det är mörka tider, igen. sällan vi hinner ta oss till hästarna innan det blir mörkt. fast ut och rida går inte riktigt heller, för då sitter det gubbar med gevär i skogarna. nu tvivlar jag på att de skulle skjuta mig och min gula jacka. men jag håller mig borta.

 

Vi ska hämta vår lilla hingst frodi nu i helgen så det är en del att fixa. Men liite har jag hunnit med, lite transport
träning. Nu har de flesta, förutom Mathilda, fått in viljan att gå in i alla fall. Men vi har en bit kvar. Sen har jag o Tilda lyckats göra lite stick to me galopp! och idag var glaedan bussig och hjälpte mig med höt genom att bära det på ryggen, i liberty. Drömmen om att köra in någon, för att utan större ansträngning från min sida, kunna slänga ut hö på längre sträckor, finns fortfarande kvar. NÅGONGÅNG ska den bli verklighet! fixa level 4 först bara..

 

Men hästtid går även att ha trots att det är mörkt och kallt. Jag gör ett projektarbete som i mars ska avslutas med en broschyr angående hästhållning och lösdrift. Mycket fakta ska läsas och några fältstudier ska utföras, kanske kan en vanlig människa se en skillnad på hästars beteende när de står i box på natten eller när ute dygnet runt.

 

Jag har även kollat lite på The Horseman's Apprentice som är en reality serie om livet som Extern/Intern/Protoge hos Pat Parelli i Colorado. Länkar några avsnitt värda att nämnas!

 

12 hästar lastbilen, tror inte att jag sett en så stor lastbil i sverige. Sen ett bra tips när de kollar så att hästarna verkligen får i sig vatten, ha i melass så de vill dricka och då verkligen får i sig vätska!
http://www.thehorsemansapprentice.com/episodes/the-horsemans-apprentice-episode-5/

 

Väldigt intressant hur Pat alltid överraskar folk om att de ska göra spotlight. Även hur en av hans duktigaste protoges klantar en spotlight.
http://www.thehorsemansapprentice.com/episodes/the-horsemans-apprentice-episode-7/

 

I andra avsnitt är det även jätte intressant att se både Pat och John Baar instruera, lite cutting som verkar Jätte roligt! Och till sist lite colt starting. Jag ska ju rida in Frodi nu i vinter så det var extra roligt/läskigt att se.

galopp. avramling. galopp.

idag var en tuff dag. först glodis och nicke som handhäst. allt gick perfekt, båda var känsliga och höll sina positioner. sen kom en fågel, båda hästarna hoppa till, jag hamnar snett samtidigt som glodis snurrar runt. jag ramlar av och trasslas snart in i glodis ben. men det hela löste sig snabbt, hon frös fast, och nicke stod och väntade en liten bit bort. jag hade ont men hade inget val än att börja gå eftersom jag inte hade någon täckning på mobilen. Men båda var så lugna så jag hoppade upp på glodis igen, men denna gång bara på en tygel, säkrare så, måste alltid rida med "parelli hackamore" så jag kan ha en extra lina från marken.

 

resten av hästarna behövde fortfarande röra på sig trots min smärta, så jag tog mathilda och red lite på fältet, gick helt underbart, fattade galopp jätte fint från plätt till tunna. aldrig galopperat så mycket på henne! :)

 

sist tog jag en sväng ut på glaeda. galopperade en bit i början, hon längde sig fint både i galoppen och traven utan bett! men hon blev så trött så hon ville inte ens trava på hemvägen. så vi gjorde lite fina öppnor och slutor i skritt.

världens bästa hästar

Det blir inte så mycket tid till hästarna på vardagarna så på helgerna är det full rulle.

 

Idag var första gången Snaelilja fick gå ut och leka sen hon kom hem. Ut i skogen gick vi, när jag tänkte hoppa upp såg jag att hon har en skräck för sadeln och dess fladdrande kåpor. Så det fick jag fixa på 12" rep mitt ut i skogen. Men sen kunde jag hoppa upp och äntligen börja det viktiga eller?
Gas och broms satt så fint så. Här pratar vi minsta viktfördelning. Vad har man tyglar och skänklar till?
Otroligt att hon var så känslig, hon var inte ens så känslig Innan hennes semester. Synd att hon är så liten och har en förutspådd framtid som körhäst.

 

Sen fick Mathildan leka lite, gick jätte bra vid transporten, hon kom på att det är skönare att vara innanför än utanför! När vi ser var hon jätte duktig till en början, sen blev hon lika nervös som hon brukar..
Men vi jobbade på galoppen som vanligt. Hon gör i alla fall någon sorts fattning! och på hemvägenfick i till det en bra bit.

 

sist fick Glodis jobba lite på magen. Lite trav och galoppfattningar. Får även till ganska bra tölt en liten bit efter galoppen. Ifrån skritten får hon inte riktigt in farten..