Tänk om alla hästar startades naturligt!

prior and proper preparation!

PLAYDAY!

Dagen efter balen körde vi igång! Jag och Anne hade en ordentlig playday!
Först åkte vi till mina flickor, vi tog in mina tre träningsprojekt, och sen började med Glaeda. där fick jag hårdjobba med Friendly med sticken + stringen. Vi pendlade lite ideer, men det som fungerade bäst var när hon fick lära sig att när hon sänker huvudet så försvinner det obehagliga. sen lekte vi lite med pallen och testade lite galoppombyten.
Med glodis visade jag mest upp hennes snygg-trav. eftersom Anne senare skulle rida Mathilda fick hon även leka med henne, de fick jobba vidare på sideways mot på det andra sättet som erika visade under kursen.
sen red vi bort mot sjön, jag testade lite galoppfattningar och nu hade jag en medhjälpare som kunde säga vilken det var. I framtiden får jag sätta upp glodis man så jag själv kan se.
sen tog vi med oss transporten och åkte till Anne. projekt lasta Nicke tills han ska till tandläkaren är igång! så vi tog med alla hästar och gick till transporten. Vårt mål vad att bara se vart vi är med alla hästar. Frodi och Gyllir sniffar och går in själva, Frodi var överlycklig över att det lukta tjej (mathilda). Annars är inte resten av transporten så intressant tycker han. Sen när Anne ska ta och se vad Nicke säger om det, vad händer då om inte det att han går in!! Nu misstänker vi det att hela flocken var där gjorde en hel del, men ändå, Nicke har haft Stora problem med transporten! sen höjde jag och Anne ribban med piff och puff och testade att trava in dom i transporten. Lätt som en plätt, kommer film på Frodi senare. Såklart gör han det inte så bra som han kan just när man filmar!
Vilken härlig dag!

Nu finns det tid för hästarna!


Nu är det mesta i skolan klart, ochi helgen var det studentbal! Vilken omväxling att vara riktigt fin till skillnad från de hästkläder jag oftast går runt i. På bild ser ni mig och min pojkvän, som faktiskt kan komma upp barbacka på Mathilda! (jag kan endast om hon kastar mig upp med sin hals)
Men nu blir det massa massa lek med mina älskade hästar! Level 3 och massor kunskap i sikte!

Djurplågeri, på FEI nivå!


Kurs för Erika

Jag och Mathilda var på kurs för Erika Furberg 2* parelli instruktör i helgen. Den var givande som vanligt, fördelen med kurser (framför allt för mig med flera hästar) är att jag inte bara får tips med den hästen jag har med min på kursen, utan kan även lära mig av alla andras hästar! Samtidigt som man inte behöver känna pressen av att all uppmärksamhet ständigt är på mig.

 

Ridterapi Novalis som anordnade kursen hade en fin play ground med alla möjliga obstacles. Detta var inget problem för mathilda, så vi lekte en hel del med dessa! Sen jobbade vi på vår galopp i circling, fick tips om en annorlunda fas 4, tänka på att ha strategierna för att kunna leka utan lina, även då man har linan. Fick även lite tips om hur man kan och bör jobba upp hästens hållning och form naturligt, Inför att den ska kunna bära en ryttare på ett korekkt och hållbart sett. Erika visade och förklarade både Hill therapy programet då hästen själv lär sig att bära sig rätt med hjälp av en lutning/backe. (bra påminnelse, MÅSTE göra detta med Frodi!) Sen fick vi även lära oss hur vi kan hjälpa hästarna med detta även utan backe med hjälp av driving game i zon 3. Vi jobbade på detta även uppsuttet, Mathilda och jag fick höja ribban lite och göra lite öppnor och slutor på volt. Vi fick även tips på hur vi kan lära hästarna sideways mot oss i högre gångarter och avstånd. M.M.. Mycket givande kurs som vanligt.

 

Vi, jag och Anne planerar en kurs för Erika under sommaren på Vikbolandet (Norrköping). Vad det kommer innehålla och hur det kommer se ut, om det är en eller två dagars kurs får efterfrågan bestämma. Det kanske även kommer finnas möjlighter till privatlektioner i samband med detta. Preliminärt har vi sagt 9 Juli. Vid intresse kontakta mig! :) Självklart får man även delta som endast åskådare!

 


Det går bra nu!

Bilden ovan är ifrån gårdagens lilla utreritt med Piff och Puff. Här har vi Piff som för en sekund koncentrerar sig på korna.

 

Ridturen igår var nog bland de bästa jag någonsin haft. Allting flöt på och Frodi är alldeles för underbar, samtidigt som vi hade härligt sällskap med oss, som det också gick bra för!
Jag och Frodi hälsade på kor för första gången, skymtade några strutsar, tränade på lite "Don't change gait" Med trav tölt och galopp. Testade även att välja galopp, vilket även det gick galant. Han är obeskrivlig den lilla mannen!

 

Idag lekte jag lite på riktigt med Glaeda för första gången på länge. Gick riktigt bra. Gjorde en hel del friendly game. Och hon var jätte duktig!

 

Sen lekte jag med Mathilda, Det gick så himla bra så det inte går att beskriva. Men hon klängde inte längre. Och HON VALDE att utforska världen utanför hagen. Jag som harkämpat och var berädd på att få kämpa bra många dagar till. Idag tog vi oss enda upp till stallet, testade till och med som sadelgjorden gick runt inför kursen imorn, vilket den gjorde. Hon ser riktigt riktigt fin ut i hullet. (trots att hon är nodis!)

 

Nu i helgen är det kurs så det kommer uppdateringar därifrån. Nästa vecka är min allra sista plugg vecka. Efter fredagen kommer jag endast ha lite biologi kvar. Nästa helg är det även studentbal, att vara så finklädd kommer vara en omväxling från häst-kläderna.

Glodis Level 3 session 4

Igår var planen egentligen att leka med Mathilda. Men det var bara våra islandshäst flickor som hörde när jag ropa så det fick bli glodis istället. Nu lekte vi bara med hennes confidence. Och hon var lika osäker som mathilda! Jag ställde mig 4-5 meter från grinden, och hon ville inte göra ett helt circling game runt mig! Det var lite intressant. Vi fick "ingenting gjort", fast det handlar inte om att få något gjort. Hon måste vara säker och villig för att hon ens ska kunna lära sig något.

I helgen är det kurs för Erika Furberg i Järna. Ska bli spännande att åka på kurs igen, och detta är endast Mathildas andra kurs. Jag har en hel del "beteenden" som jag behöver få lite mer förståelse för.

Glodis Level 3 session 3

Idag stod vi till en början bara och åt lite gräs, samtidigt som min pojkvän fick testa på att göra lite level 1 saker med mathilda. Dom var så himla duktiga! :)

 

Sen fortsatte jag och Glodis med det vi gjort de senaste dagarna. Denna gång focuserade jag på att få en bra send, och Nu fick vi till en ordentlig galopp. Dock var hon så pass osäker att hon hängde i anda änden av linan och helst ville därifrån. Fy på mig, måste ta hand om hennes trösklar mer! Sen fick jag en snilleblixt och testade sideways i trav, Vilket vi tidigare kämpat med så länge utan framsteg. idag bad jag bara om det, med nästan mot staketet, och hon gjorde det! JÄTTE fint! Hon är otrolig :)

 

 • (On Line) I can do the extreme helicopter as a Friendly Game, slapping the ground 6 times hard with Carrot Stick and String.
 • (On Line) I can hold my horse’s tongue (Porcupine Game).
 • (On Line) I can play Stick to Me, a Driving Game, (a.k.a Yo-Yo Game from the side) on a 12-foot Line at the walk, trot and canter.
 • (On Line) I can circle my horse 6 – 10 laps at canter on a 22 or 45-foot Line.
 • (On Line) I can play the sideways game, fast on 22 or 45 foot line.
 • (On Line) I can play the sideways game towards me.

 • Är du nöjd med din horsemanship?

  "Be pleased but not satisfied"

   

   

  Ett tips ifrån John Baars artikel :

  Efter varje gång du lekt med din häst:
  1. Ta fram 3-4 saker som du är nöjd med och som gick bra.
  2. Ta sedan fram 2-3 saker du skulle vilja förbättra!

  Glodis Level 3 session 2

  Idag jobbade vi på samma saker som igår. Galoppen är jobbig tycker hon. men vi gjorde lite riktigt fin stick to me! Hon blir så himla vacker då. Svårt att beskriva men hon formar sin kropp exakt så som den bör formas om hon skulle ridas. Lägre form, höjd rygg och jätte fin böjning! På något sätt så tycker hon det är lättare att galoppera på detta viset än ute på volten.
  Dock tror jag att jag missade lite trösklar som jag inte tog hand om så bra som jag borde tagigt hand om dom. Tror även jag måste gå tillbaka och fixa/ finslipa allting jag gör Innan jag ber henne om galopp. Själva backningen, send'en och allow'en.

  • (On Line) I can do the extreme helicopter as a Friendly Game, slapping the ground 6 times hard with Carrot Stick and String.
  • (On Line) I can hold my horse’s tongue (Porcupine Game).
  • (On Line) I can play Stick to Me, a Driving Game, (a.k.a Yo-Yo Game from the side) on a 12-foot Line at the walk, trot and canter.
  • (On Line) I can circle my horse 6 – 10 laps at canter on a 22 or 45-foot Line.

  putting the relationship first?

  Brian Drake - Parelli Campus Manager from Parelli Central on Vimeo.


  Glodis Level 3 session 1

  Jag tyckte det var så roligt att skriva en liten serie under frodis inridning så jag ska göra likadant med min och Glodis Level 3. idag focuserade vi på Online och tillsammans med Freestyle är det dom savvys jag kommer focusera på. Liberty tränar man inte på, det finns där när Online är perfekt!

   

  Det hästarna ska kunna för de olika levlar står på bilderna nedan. Sedan bedömer de på videon även fler saker som hur bra du matcher hästen, om du får positiv respons m.m.
  En hel del av sakerna har vi påbärjat tidigare, det är inte många färdiga. Men jag bockar av de vartefter jag extra kollat att de verkligen sitter där.

   

  Idag började vi på en hel del. (vissa leder till andra) De fetstiliga är de som hon kan mycket bra och är avbockade, de kursiva är de som tidigare påbörjats
  • (On Line) I can do the extreme helicopter as a Friendly Game, slapping the ground 6 times hard with Carrot Stick and String.
  • (On Line) I can massage inside my horse’s ear (not deep)!
  • (On Line) I can hold my horse’s tongue (Porcupine Game).
  • (On Line) I can lead my horse backwards by the tail.
  • (On Line) I can play Stick to Me, a Driving Game, (a.k.a Yo-Yo Game from the side) on a 12-foot Line at the walk, trot and canter.
  • (On Line) I can circle my horse 6 – 10 laps at canter on a 22 or 45-foot Line.

   

  Vi började med lite zon 5 diriving ("tömkörning") som är inför level 4, men hon är väldigt bra på det med en lina så jag tog nästa steg. Nästa var att vänja henne vid att ta ut tungan. Inga problem, jag kan hålla i tungan med hennes huvud vid min sida (jag står vid bogen) utan att hon drar bort huvudet, några gånger till så har vi det avbockat!
  Sen lekte vi med lite galopp ute på circlinggame. För att få in friendly game med sticken och stringen flygandes omkring henne så gjorde jag detta varje gång hon fick komma in och vila. Vi har tränat på det tidigare så detta var bara för att få det Ännu bättre.  Dock har tjejen en hel del muskler att träna upp, det är massa varv i galopp som ska klaras av sen!
  Sist erbjöd hon lite jätte fin galopp sådär nära så att det snart kan likna stick to me! Hon var helt otrolig idag! Längtar till imorn så vi får leka igen. När jag senare lekte med båda Mathilda och Glaeda så stod glodis vid grinden och titta, och sedan hälsade på mg flertalet gånger i hagen. Det verkar inte som om hon tyckte vår play session varit hemsk i alla fall :)

  Amsterdams Hästar

  Nu har jag varit iväg en liten sväng i Amsterdam med min pojkvän för att hälsa på min bror och hans sambo. Snart är det även Parelli kurs i Södertälje, helgen efter det studentbal, sen slut-spurten med prov och redovisningar. Försöker klämma in hästarna så mycket jag kan, hann faktiskt leka lite med Frodi idag.

   

  Men, Amsterdams Hästar. Något alla typiska turister får se i Amsterdam är faktiskt lite hästar. (om man jämför med andra städer så är detta inte så vanligt!)
  Dessa hästar , med hovar som knappt har något att spika fast skon på, samtidgt som de drar omkring på turister mitt i stadstrafiken. Det är även Heinekens hästar. Ölen som kommer ifrån Amsterdam, en del av deras historia tillhör hästarna. På bilden ovan ser ni hovarna från ett stort foto på en av hästarna. Nedanför kommer bilder på deras stall. de flesta av Hästarna inomhus hade täcken. Det gick faktiskt att skymta en häst UTE i en hage. Denna hage skulle jag uppskatta till ca 3 normalstora boxar. Hagen ligger mitt i mellan lägenhetsbyggnaderna, gräs, träd eller andra växter går ej att skymta så långt ögat når. (syns på den sista bilden)

   

  Det jag undrar är, Vart är Nederländernas djurskydd? samtidigt kan detta vara ett tydligt tecken på vad pengar kan göra. Så som det är med travsporten. Samtidigt är inte sveriges djurskydd himla mycket bättre.. Enligt våra regler hade detta varit tillåtet, hästarna kan ju känna varandra genom morrhåren och faktiskt Se varandra i boxarna, sen kan de, om de Vill trava runt i där ute på asfalten..

   


  Frodis Inridning dag 21

  Idag fyller Frodi år! Grattis min lilla man!
  Vi hängde med ut en liten sväng tillsammans med Anne som red på Gyllir och hade Nicke som handhäst. Allting gick väldigt bra. Jag och Frodi måste träna på galoppfattningar, har han så mycket gångarter så det är lika bra att börja med "fattningarna" / signalerna till varje. Men frågan är hur mycket parellis fuidity program är testat på islandshästar.. var avslappnad, men häng med i rörelserna, faktumet av att islandshästar kan ta sig fram lika snabbt som stora hästar säger rätt mycket om hur många steg per sekund de tar, Försök hänga med där!

   

  Innan vi red så fortsatte jag på friendly game i munnen. Jag måste verkligen vara med mentalt, annars flaxar hans huvudomkring och tungan glider ur mitt grepp. Men så fort jag är med och hänger med så kommer han snabbt på sig och slappnar av.

   

  idag backade han även på endast en fas 1 ! (min kropp)

   

  Nu börjar jag fundera på om inte serien om Frodis inridning är slutförd? Är han inriden? När är en häst inriden?

  Kan alla hästar gå barfota?

  jag har redan tidigare länkat till denna blog, men Detta inlägg är så Himla bra, och jag Instämmer HELT!

   

  .." Han föddes ju utan skor?"...

   

  http://barfotahovar.wordpress.com/2011/05/04/till-alla-tvivlare/

  Frodis Inridning dag 20

  Då var det dags för att kolla om pojkarna (nu har ju jag personligen bara en pojke att kolla :D ) har mask! Så jag gav mig ut i snöovädret ja ni läste rätt ni som inte kommer från mellersa sverige, SNÖ, i maj. Pojkarna kom efter ett tag galopperandes så jag behövde inte ge hela vägen i alla fall. (jag och anne har upptäckt att pojkarna Redan lärt sig vem som ska med vem! När jag kommer då kommer frodi först (även om nicke ville följa med sist) och när anne kommer så är det Gyllir och Nicke som ska ut)

   

  Jag o frodi lekte lite på vägen, touch it med hoven, han lär sig så Hilma fort. Det handlar om 2-3 gånger under vilka han hunnit förstå vad jag menar och hunnit tröttna på det! Vi tränade på lite saker på vägen till stallet, stick to me/ yoyo, vilket går bra, han backar till och med rätt så fort, men han vill kolla på mig så myket så rumpan svänger iväg..

   

  Sen nosade han på Annes stora gröna Parelli boll. ( kostar kring 300kr för medlemmar och mellan 5-9 maj är det fri frakt!) Med tanke på att vädret var mycket ostadigt gick jag o frodi in i stallet. Där tänkte jag att jag kan förbereda honom för bett. Genom att han först tycker det är okej med mina händer vid hans mun. Shiet han är utmanande, mina mes teknik som funkar ypperligt på mina flickor är just en MES teknik på honom. Här gällde det att ta tag i tungan på en gång. (han kunde redan det här med att behålla huvudet vid mig och inte uppe i himlen) Samma sak här, andra gången jag tog tag i den så var huvudet direkt vid min sida och munnen stängd med tungar utanför och Frodi överförde ett mentalt (så nu gör jag precis som jag tror du vill släpp mig nu så jag kan fortsätta göra hyss!) och när jag släppte tungan hängde den till och med utanför någon sekund innan han kom på sig att ta in den igen.

   

  Sen var det allt det här väntandet på bajs! Han fick till och med stå i boxen där andra hästar stått, och det enda han gör är KISSAR! Vartefter går deadlinen för post lådan i östra husby, och det var uppehåll(tillfälligt) i snöandet. Så jag bestämde mig för att rida ut en sväng.

   

  Det var en intressant upplevelse. Han är riktigt känslig, gör skänkelvikning för minsta vikt förflyttning (vi har inte tränat på detta, han har endast hunnit lära sig själva manövern EN gång) Sen har mannen inga trösklar, han är super nyfiken, och ibland undrar han vad saker är, men den saken okuperar hans hjärna endast för en sekund, innan han, utan att stanna eller sakta av fortsätter. Men kossor (han kan ha trott att det var hästar?) är dock något han inte vill slita blicken ifrån..

   

  Mot slutet gjode vi "follow the rail" fast det blev trail/road istället. och här var det hans ansvar som var huvudsyftet. 1. don't act like a prey animal 2. don't change gait 3. don't change direction 4. look where you're going.
  Vilket gick förvånansvärt bra! han kunde till och med skritta! han är otrolig den lilla krabaten.

   

  och trots att han nog varit hela cirkeln runt i horsenalitties, så hade han fortfarande inte bajsat!

   

  Han fick stå någon timme i boxen medan jag helt genomblöt virade in mig i (gamla) hästtäcken. (det kan finnas ett bra användnings område för dom trots allt kanske?)

  Bifogar en bild på Frodi från när han hoppas/ vadar över bäcken.