Vackert! från Polen!


Häst Öland!

Vi hjälpte en vän att skjutsa hennes häst till Öland i lördags. En heldag i bil för oss, men ett paradis för hästen, Vala!

 

"Alvaret" som de kallade det är ett naturbete på otaligt många hektarer där ett femtiotal islandshästar lever ett riktigt hästliv. Det är inte många ställen i Sverige som Islandshästar kan semestra på utan att rulla fram, eller till och med på fång.

Helt otroligt UNDERBART!

Sist tog jag Mathildan. Zon 3 driving en bit på vägen först, helt otroligt hur lugn hon var. När jag hoppat upp blev hon först orolig men gick bra sen. Sen testade jag att ha en "uppgift" i skritt som "sweet spot" och testa små övergångar till trav, fortfarande i höger öppna som hon gör riktigt fint. Allting gick jätte bra, hon kändes inte alls lika spänd som hon brukar och hon försökte inte heller vända som hon annars ofta gör. Så vi lekte med lite skolor i skritt-trav, måste jobba lite extra på vänstervarvet bara. Sen försökte vi oss även på lite galloppfattningar och det gick det med. Focuserade på att "shut her down" fort och ha kvar henne där en liten stund. jag har Aldrig haft en SÅ underbar tur på Mathilda! Helt otroligt UNDERBART!

Glodis

Glodis tyckte det var extremt läskigt att gå till paddocken idag, så det fick ta ett tag, men det är alltid lika härligt mot slutet när man vet att man gjort rätt och de går lugnt och avslappnat mot målet.
Blev lite "jump" half a barrel och sideways ut, råkade bli så så hon gick över med fram, stannade och frågade mig vad hon nu skulle göra, mycket trevligt men skulle vilja ha det till ett hopp..
Sen blev det lite cirkling med focus on me, gick helt okej men måste komma igenom den där barriären som gör att så fort hon börjar trava så lämnar hon mig..

 

Sen tränade vi på figure 8 i freestyle. Försökte verkligen tänka på mina faser, neutral och låta henne ta ansvaret. Så länge jag var tydlig med böjning i min kropp så behövde jag sällan sticken!

Race med Hund och Avdankad travare

Tog en lite längre tur med Nicke och Hundarna idag. Trav är ju en så obekväm gångart så det blir omedvetet oftast Skitt eller gallopp. Så Nicke, en fd. travare kunde gallopera både saktare Och snabbare är vår lilla bullterrier som sprang med på lina bredvid. Riktigt roligt, eller han tyckte det var mindre roligt när Emi, hunden, "utmanade" honom och började springa liite framför och titta bak på honom.

 

Idag gick även båda gallopfattningarna bra, vet inte om det berodde på hunden som extra störningsmoment vid sidan, men bra gick det i alla fall.

Lång låg form & Game of Contact

Igår fick några hästar gå ut och röra på sig.

 

Först Glodis. Hon var väldig introvert i början av turen, men det släppte vartefter och vi fick till riktigt riktigt fin lång låg trav. Förutom halspositionen så känns det jätte tydligt då hon börjar använda bakbenen mer. Sen Lite tölt som går bättre och bättre. Sen även lite galopp som vi även fick till i lång låg form. :)

 

Sen tog jag Glaeda med Mathilda som handhäst. Lekte lite game of contact med Glaeda, gick helt okej, men sen måste jag komma på ett sätt att få henne böjlig i vänster vilket är hennes mardröm. Mathildan var väldigt duktigt då hon efter ett tag gick om mig och Glaeda och ville gå först. Ingen gallop dock, bara högsta växel trav.

Skogsdag

Blev skogsturer på alla hästarna igår.

 

Först red jag Glodis, focuserade på att hon skulle länga sig och försöka vara böjlig i traven. Testade lite game of contact och det gick väldigt fort för henne att förstå att det var ner hon ville ha huvudet! Töltträningen går bättre, vi har ingen riktigt tölt än, men ganska nära och hon kan hålla det bra några meter nu!

 

Sen blev det Nicke, han fick mer bara Gallopera! Sen var det lite läskigt att ställa hovarna på sanden vid sjön men det löste vi.

 

Mathilda fick till sist ta en runda, med mig i zon 3-5, mestadedels 5! var underbart. Först ville hon inte ens ha mig i zon 3, utan helst 1 så hon slapp gå först. Men vid en punk, där jag tyvärr inte kommer ihåg var jag exakt gjorde, så bara sänkte hon huvudet, slickade sig runt munnen och slappnade av. Då kunde jag plösligt gå till zon 5 utan problem och gå där. Det ska vi göra mer så kommer ridningen också att gå bättre!

Jobbdag

I fredags blev det sista hästjobbdagen innan skolan börjar.
Nicke fick gå en sväng med hundarna, gick en bit på sörmlandsleden, mycket blandad terräng, och han sa ingenting! Det är som att han plötsligt släppt all skräck med saker kring benen sen han hoppade tunnan! Helt amazing!

 

Mathildan fick sedan hoppa lite tunna och jobba på yoyo i cirkling. Halva vårt gammla mönster gick bra, men ena sidan hade hon problem med av någon anledning. Så då tänkte jag jobba på den. Det tog ett tag att få henne avslappnad Och förstå. Men till sist så.

 

Glodis jobbade lite på vår freestyle vi ska filma snart. Blev focus på follow the rail då det kändes som att jag höll henne igång, och vid flera ställen bröt hon av. Figure 8 gick inte heller så bra när jag tänker på min neutral. Ska kolla på pattern och hoppas jag får lite hjälp där.

 

Glaedan fick leka lite online i paddocken. Mest focuserade jag på att hon skulle slappna av, och sen blev det lite yoyo i cirkling emellan åt.

 

Lilja fick ta en tur med hundarna, men shit va seg hon var. Jag var kanske inte in the mood för en introvert häst men här snackar vi sniiiiigelfart. Och för tanke på Glods tölt kan det vara bra att känna på lite hur den ska kännas då det var ett tag sen jag faktiskt töltade. Lilja var redan passaktig i traven så lite tölt har hon säkert inte emot... Så fort jag bad henne så kom hon in i en jätte stor och stadig trav...

Hopp och skogshästar

Idag fick alla förutom Lilja leka lite. Vad är detta våra alltid friska hästar blir sjuka, troligtvis en hovböld, gick bättre för varje steg...

 

Först lekte Mathildan, hon åt gräs som bara den idag! :D sen skickade jag henne mot tunnan, hon hoppade utan tvekan. jag var i chock. Sen tog vi en liten sväng ut, en skrittsväng, en sväng en rehab häst ska börja med. Svetten rann under sadeln, här snackar vi verkligen adrenalin...

 

Sen fick äntligen Nicke leka lite. Tunnan där med, tog ett bra långt tag innan han hoppade. Men varför ha bråttom, det går snabbare i slutändan ändå.

 

Glodis fick gå ut en sväng, hundarna på släp också. Mycket trav, ush vilken jobbig gångart, men men. Kom på att man rider alltid på höger sida, vilket man ska, men det är inte så konstigt att hon har svårt att böja sig åt höger sedan. De är alltid böjda innåt, så det är som att alltid bara rida i samma varv. Och det var faktiskt svårt att få henne "follow the trail" på vänster sida, eller varje gång jag hamnade liite mer åt höger eller tittade dit så såg hon det som ett tecken till att gå tillbaka till "the safe" högersidan. Men hon vande sig vartefter. Lite töltträning på slutet, tror det går frammåt, hon var definitivt förstått grejen, men det känns inte riktigt som tölt än.

 

Glaedan fick leka på fältet, 22". övergångar uppåt är jätte fina, neråt inte så värst, Men hon var ganska lugn och sansat i alla fall. Sen testade vi såklart tunnan. Tog några försök, sen flög hon över. Efter en liten gräspaus vid tunnan, (jag plockade gräs och matade henne) så gjorde vi lite hide your hiney i cirkling, bara det att hon vill inte lämna mig sen.. Skickade henne över tunnan igen, och hon hoppade jätte fint utan problem underbart! Hon var ovanligt glad idag, och när jag släppte ut henne i Liberty i hagen igen så var hon jätte connected och väntade på mig, gick med mig och släppte mig inte tills jag skickade bort henne! :D

Hopphäst

jag och mathilda har försökt oss på tunnan flera gånger om. Och igår upptäckte jag att om jag dra isär dom lite, så att de i skritt tror! att de kan gå igenom, så hoppar hon den jätte fint i trav! :) Bara fortsätta jobba på det tills hon kan göra det hela LB. Innan vi började leka så gick vi runt och satte stolpar för att göra en paddock. Då blev hon plötsligt väldigt lugn och åt varje gång vi stannade, interesting...

OUR FIRST LIBERTY & BRIDLELESS SESSION

Jag och Glodis har testat våra gränser lite. Hon fick också vara med på partnership videon. Men jag har lekt runt lite med henne och hon har känts oerhört bra, connected. + så har hon börjat "spela fotball" ganska snyggt, med mig i andra änden av 22" linan.

Som ni kan se i klippet så har vi även lekt lite Liberty, varför inte köra första Liberty på ett stort ostängslat fält?!

Pricken över i:t, varför inte hoppa upp sen?

Men allting gick helt Otroligt!


 


Partnership submission

Nicke har mest fått visa upp sin kärlek till mig då jag tänker skicka in en liten submission till ParelliTube.
Idag lekte vi ordentligt för första gången på länge, glömde bort hur rolig han är, så uttrycksfull! Han är inte heller helt okej med saker vid benen så vi försökte oss på tunnan, fick nöja mig med att han lyfte ett framben.


spanish walk

Mathilda har fått jobba på lite lagom olika saker de senaste dagarna. Spansk skritt som vi filmade. Sen våga kommer över tunnan med zon 3-4. Och nu sist bollen, hon vill så gärna sparka på den, inte så konstigt med tanke på spansk skritt träningen. men idag fick jag till en fint varv, i skritt, där hon gick fram till bollen tänkte lyfta upp hoven men ångra sig och putta på den med nosen, med mig i neutral! :)


K O N T A K T A M I G

Om du har funderingar kring parelli, horsenality eller något annat du skulle vilja fråga mig får du gärna skicka iväg ett mail.

 

Bor du i Nyköping / Norrköping trakten är jag även tillgänglig för privatlektioner i hästhantering. Jag vill hjälpa dig att förbättra relationen mellan dig och din häst genom bättre komunikation och förståelse för hästens naturliga instikter och beteenden.

 

[email protected]

 

/Think Natural

en boll och lite svett

Tog mathildan ut på fältet idag. Till en början var hon helt LB och jätte dominant, till skillnad från när vi lekte där sist. Gjorde lite blandad samtidigt som jag försökte vara så consistent som möjligt. Samtidigt är hon så jobbig/utmanande att då en annan häst är med är hon ko lugn och vill äta gräs. Med mig, ja så länge hon är, för henne helst i min famn, så är hon lugn, men hon vill inte äta gräs. Då är frågan hur jag ska lyckas få henne lugn, utan att svetten droppar, och ta bort sen sura minen.. (bild ifrån i våras)

 

Glodis fick också komma ut på fältet en sväng. Tog med oss bollen som vi aldrig riktigt lekt med. Gjorde ganska snabbt ett mönster, galopp send, en halvt varv galopp, transition ner till skritt, fram till bollen och putta på den med mulen, bring back. 3 försöket gjorde hon det så snyggt, senden var helt amazing! trots det vet jag inte vad som flög i mig att fortsätta.. för vartefter så la hon bara ner mindre och mindre energi på uppgiften. Men vår playsession var trots allt lyckad, och hon kunde till och med putta bollen hem till hagen.

I PASSED MY L2, WITH L2++!

Idag fick jag mitt resultat för min L2 Online Audition. L2++ blev resultatet!

 

Allting var mellan L2 - L3.
De bästa var PG, YG och Sideways.
Det vi ska sätta liite mer focus på är Respect, Impulsion, Flexion, Drive, Assertiveness och Squeez.

 

Deras kommentar var :
Well done Joanna. You have really nice communication with your horse at very low phases. it is great that you used the full length of your rope. To progress to level 3 make sure to follow through your phases more and make sure to play the figure 8 with rhythm and relaxation.


3 mil på 5 barfotahästar!

Sträckan på ca 3 mil tog 8 timmar. Ritten gick mycket bra, vi fick lite problem vid ett ställe då vägen tog slut över en bredare bäck. Men vid tog oss över och visste var vi var på kartan. Vi red på mycket blandade vägar, allt ifrån stora grusvägar, steniga skogsslingor till asfalt, men våra naturliga hästar hade inga problem att ta sig fram någonstans, inga rutschkanor nerför berg inte!  Vi hade även tur med vädret, lagom med både värme och insekter.
Det allra roligaste var att se den otroliga flockdynamiken, hur varje individ hade sin uppgift i flocken.
>P>