Föreläsning om Foder.

Länge sen jag skrev något, men våra hästar lever, Nicke var så sugen på hö att han nästan gick in i transporten lös, fick senare även upp mor   på honom så att jag och Mathildan kunde få draghjälp i galoppen. Men det allra senaste är att vi varit på föreläsning om hästens utfodring som hölls av 3 Agronomer (anställda på St. Hippolyt) som själva gjort arbeten om detta ämne.

 

En riktigt riktigt intressant föreläsning! Många mycket tänkvärda fakta som löst några av våra länge olösta problem!

 

Jag antecknade flitigt för att kunna använda så mycket som möjligt till mitt projektarbete. En kort sammanfattning:

 

Hästar äter ca 15-18 timmar per dag, oftast äter de 1 timme, vilar 1 timme, äter 1 timme, vilar 1 timme o.s.v. Hästar i frihet kan "fasta" frivilligt upp till 4 timmar som mest. Utan dessa möjligheter utvecklar de nästan alltid någon sorts beteendestörning.

 

Största delen av hästensmatsmältning sker i Tjock och blindtarmen (hästar kan ej leva utan blindtarm), där framförallt "svårsmält" föda som Grovfoder tas om hand. Det är alltså i tjocktarmen som de viktigaste bakterierna finns. Krafftfoder ska i första hand smältas ner i tunntarmen, men spannmål som korn, betfor (MORÖTTER!!) eller majs med dålig nedbrytningsförmåga (havre har mycket bra nedbrytningsförmåga!) skickas till tjocktarmen, där de slår ut maskineriet för grovfoder. Hästen kan då smalna av kraftigt, få kolik eller fång.

 

Man ska även tänka på mängden stärkelse i fodret då det sjunker pH i magsäcken kraftigt! Detta skapar b.la. magsår som 60% av våra fritidshästar har. Medelåldern på hästarna i Sverige är 7 år.

 

Mineralunderskott!
Är extremt vanligt, framförallt bland kallblodsraserna. Underskottet påverkar hela hästen, skapar infektioner, dåliga hovar, muskel, led, skelett, hull och hud problem. Det kan även påverka hästens psyke, "se spöken" och vara nervös då underskottet även påverkar synen. Kort och gott, 'ALLA' problem är Mineralproblem.

 

Då till islandshästarna, som förutom alla "vanliga" kroppsproblem ofta även får hudproblem som Exem.
En del av detta kan vara medfödd allergi. MEN Island, en Vulkan ö med mycket för landbrukare obrukbar mark, där hästarna istället går. Det är magert och Otroligt mineralrikt!

 

En flygresa senare kommer de till Sverige / Danmark, som har mycket användbar mark, och har därför även används sedan många många år tillbaka. Skillnaden är slående.
Vi fick se flera problemfall med exem och liknande problem som efter zink tillskott i 2 veckor visade otroliga skillnader! Även en veterinärstudie på mugg som visade mycket riktigt på zinkbrist.

 

Jag har även upptäckt att ifall Glodis inte haft hennes naturliga utevistelse och hovvinklar hade hon troligtvis fång. Hon har ett typiskt utseende för EMS (Equine Metabolic Syndrome, "typ 2 diabetes"), typiskt för hästar med detta är b.la. fettvalk på halsen och ovanpå korset/svansroten. Har jobbat och jobbat för att på upp ryggen och ner med resten, detta förklarar varför jag bara fått 3 mm resultat.

Man kan se det såhär: Utfodring är det allra viktigaste, men det fungerar inte utan fysisk och psykisk aktivitet och bra miljö. För att inte glömma hästens blodpumpar, hovarna!


Kommentarer
Postat av: Maja

Spännande! St Hippolyt hade föreläsning i Nyköping också för inte så länge sedan. Hade väldigt gärna gått, men tiden fanns inte.

Verkar ha varit mycket lärorikt! :)

2010-09-14 @ 18:46:54
URL: http://causamremove.blogspot.com
Postat av: Emma

Min ponny (Islands/shettis korsning) har ems. Det började med fång som inte ville ge med sig och när vi sedan tog lite olika prover så visade det sig att han led av sjukdomen. Men nu får han tabletter och klarar sig fantastiskt bra, är så glad för att de finns!

2010-12-22 @ 21:25:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback