Enkät nr1 resultat del8

Hästar som har skor på sig

 

20 % av dessa hästar är svårfångade (motsvarande siffra hos oskodda hästar är 8 %)

33 % av dessa är halta minst en gång per år (motsvarande siffra är 25 %)

57 % av dessa har varit i behov av veterinär minst en gång (motsvarande siffra är 48 %)

28 % av dessa har varit allvarligt sjuka (motsvarande siffra är 20 %)

En annan faktor till skadorna, eller till att skadorna blir desto mer påtagliga i hästens liv kan vara de järnbeslag som 57 % av hästarna har på sig året om. 33 % av dessa hästar är halta minst en gång per år, där den motsvarande siffran bland barfota hästarna är 25 %. Likaså har 57 % av dessa hästar varit i behov av veterinär minst en gång, där den motsvarande siffran är 48 % hos de oskodda. Skaderisken sinsemellan hästarna ökar avsevärt på vintern då hästarnas halkrisk minimeras när broddar sätts fast på skorna. Då det sker onaturliga krafter och vibrationer i hoven vid ett vanligt hovnedslag för hästen när den går, kommer även sparkarnas kraft och slutresultat att påverkas av järnskor. En intressant siffra är då 20 % av hästarna med skor är svårfångade, samtidigt som motsvarande siffra är 8 % hos de oskodda hästarna. Kan hästarna vilja komma ifrån det som ägaren brukar vilja göra med hästen, skorna kan under detta då orsaka hästarna ett obehag som de hellre vill undgå. Möjligtvis kan det vara så att de skodda hästarna springer iväg för att de kan, och inte hindras av smärta som de oskodda inte skonats ifrån. Dock har 28 % av de skodda hästarna varit allvarligt sjuka där den motsvarande siffran hos de oskodda är 20 %. Små men påtagliga skillnader.


Kommentarer
Postat av: Camilla

Fast dom där slutsatserna är väl ändå att ta i.Att det skulle ha med skorna att göra om en häst är svårfångad eller inta har jag svårt att tro. Det bör snarare handla om att de som inte har skor på sina hästar ofta inte kräver samma arbets om de med skodda hästar. Många barfotahästar blir NH-tränade, eller skogsridna lugnt och stillsamt..

Medan de som tävlar med sina hästar, de som tränar mycket hoppning och dressyr och den typen av ridning har skor på hästarna. Även travhästar som körs hårt och krävande har ju skor..Och hästfolket som tränar vanligt och sånt har oftast inte samma relation till sina hästar som vi andra, utan för dom är det ridningen och träningen som är det viktiga. Även om de såklart tycker om sina hästar de med.

Och jobbar man inte aktivt med relationen utan istället bara rider och tränar hästen så blir den heller inte lika motiverad att komma i hagen.Man bör nog se till helheten, då det i slutändan inte är en sak som spelar in.Roligt att läsa om svaren från undersökningen, men jag tror att man hade fått mer ut av att använda kvalitativa intervjuer, lättare att få med en helhet då. Kvantitativa undersökningar är enligt mig bättre att använda till specifika frågot, när man har en specifik frågeställning man vill undersöka.

Jag tror inte att man kan dra några slutsatser ifrån den där typen av undersökningar när de är så generella. Man missar så många faktorer som spelar in.

2011-04-05 @ 14:38:56
URL: http://parellikusken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback