Pälsen - hästens klimatanläggning

Pälsen- en del av hästens egen klimatanläggning Hästfocus 1/2011

 

Agronomie doktor i lantbruksteknik, docent i hästens fysiologi vid SLU och lärare vid ridskolan Strömsholm, Karin Morgan intervjuas i artikeln angående hästens klimattålighet. Mycket bra artikel!

 

Några extra bra/viktiga delar som jag tycker alla hästägare borde vara medvetna om:

 

.."Det finns hästar i alla klimat, och hästen har en inbyggd termostat som ser till att kroppstemperaturen håller en komfortabel jämn nivå."..

 

.." När man talar om hästens förmåga att hålla sig varm, används ofta termen NKT, Nedre Kritiska Temperatur, alltså den temperaturgräns då hästens behöver hjälp att klara kylan, antingen visa mer foder, täcke, rörelse eller skydd. Den nedre gränsen avgör hur klimattålig hästen är"..

 

.."Generellt kan man säga att ju mer mat hästen får ju längre temperaturer klarar den.".. (tänk på sport och elit hästen här!)

 


.." Man når bättre värmeeffektivitet med föda än med täcke. Det är som en kamin, ju mer ved man lägger in, desto varmare blir den. Det är främst grovfoder, hö eller hösilage, som ger bästa energitillskottet och spillvärme inuti. Ökad fodermängd kompenserar alltså den extra energiförlust som uppstår till följd av kylan."..

 

.." enligt en finsk studie av unghästar såg man att de började äta mer någonstans kring elva minusgrader -11°. Gruppen bestod av olika raser, vilket i sig är intressant, tillägger Karin, som menar att alla raser kan anpassa sig till kyligt klimat. Forskning visar att en shetlandsponny klarar kyla lika bra som ett varmblod, att anpassningsförmågan är densamma oavsett ras."..

 


.." Att det vilar snö och frost på hästens rygg är ett gott tecken som tyder på god isoleringförmåga. Likt ett välisolerat hustak. Där snön ligger kvar stannar värmen inomhus."..

 

.." Karin Morgans bestämda åsikt att en klippt häst ska ha täcke som ersättare till pälses isolering. Men det gäller helklippta hästar, en häst med klippt hals och en bit på buken, behöver däremot inte per automatik täcke."..

 

.." Annars syftar ju ett täcke utomhus främst till att hålla hästen torr. Väte ökar värmeavgivningen med tre gånger"..

 


.."För hästar som går ute dygnet runt är förmågan att bibehålla värme densamma som hso den uppstallade hästen, men det ställer kvar på en ligghall där hästen kan hitta en torr plats att sova på om den vill."..

 

.."Ligghallen hindrar hästens värme från att stråla rätt ut i rymden, istället bibehålls den närmare hästen tack vare tak och väggar."..

 


.."Ytters handlar det om att ha ett djuröga, att läsa sin häst och kunna den. Och framförallt att inte förmänskliga den. Om vi fryser, behöver det inte betyda att hästen fryser."..


 

Think Natural
/ J

Kommentarer
Postat av: Camilla

Har du läst den där pdf'en med undersökning om pälsens isolerande egenskaper?



Om hur olika faktorer påverkar och sånt. Väldigt intressant i alla fall.



Är lite trist att det oftast är endast min häst som är utan täcke i ett stall på 15 hästar. Ändå är de flesta oklippta.

Endel tycker så synd om min häst när han inte har täcke fast det är hela -10 ute.. Har satt -25 som gräns för täcke, vid den temperaturen vill många i mitt stall inte ens ha hästen ute.



Ridhästvärlden är tyvärr lite fel ute, är hästar i träning så sätter de på en massa täcken till och med inne. Men konvalecenter står ute naken hela vintern.

Travhästvärlden är som tur är lite bättre, bor väldigt nära en stor travbana, när jag går förbi stallarna är det inte många som har täcken, många har fri tillgång till grovfoder också.

Och ryttare tycker synd om travhästar, jag tycker synd om ridhästar. :)

2011-01-25 @ 01:33:06
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag har, ända sen jag var liten, haft åsikten att hästar klarar sig bäst utan täcke och med den egna pälsen som skydd. Ponnyridskolan jag växte upp med varken täckade eller rakade en enda häst/ponny. Alla de drygt 30 individerna på gården överlevde lektioner, tävlingar, uteliv i hagen... nåt som många hästmänniskor verkar tro är omöjligt.



Mitt varmblod har ett lite skadat värmesystem så ibland behövs täcke vid mer extrema väderlekar, då han fryser lätt även om det finns fri tillgång på grovfoder. Men får han bara härdas lite mer så kommer nog även han klara sig naken dygnet runt året om så småningom. Min nya häst, en arab, är 11 år och har gått barfota och naken i hela sitt liv. Han håller värmen oavsett hur kallt, blött, blåsigt det är!



Alla hästar kan stärka sitt egna skydd för kyla, bara de ges chansen.

2011-01-25 @ 10:05:54
URL: http://flickanochtuppen.blogspot.com
Postat av: Julia

Superbra att du uppmärksammar detta tycker jag!

Hissar inlägget.

2011-02-06 @ 20:04:14
URL: http://jeldh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback