Ponnyakuten, akuten för vem?

Nu sätter den andra säsongen av PonnyAkuten igång. Det ska handla om ett gäng ungdomar som ska få hjälp av "hästcirkusartisten" Tobbe Larsson och andra kändisar.

 

Jag tycker verkligen om initiativet till programmet, att hjälpa barn med deras problem-ponnysar. Likaså håller jag med Tobbe Larsson när han säger : "Frihetsdressyr är allt från att man leder sin häst från boxen till hagen, all tid man spenderar"... Nu skulle jag inte vilja kalla det frihetsdressyr utan Horsemanship.

 

En otroligt viktig sak som programmet missar, är det hästarna det är fel på? Är det deras fel att de är rädda för en ryktlåda eller inte känner för att hoppa hinder efter hinder efter hinder, eller försvarar sig med sina naturliga instinkter genom att vända på klacken och sparka/springa iväg? NEJ.

 

Sedan finns det alldeles för många nackdelar med programmet. Nu är jag inte instruktör eller hästspecialist eller någon som egentligen har auktoritet för att uttala mig.. Det jag kan säga är att de problem ponnysarna i programmet tidigare haft har inte varit något ovanligt, det har varit saker jag själv stött på och arbetat med.

 

Men de största nackdelarna

 

HÄSTHÅLLNINGEN ponnysarna stod obeskrivligt många timmar i boxar där de inte kunde se ut, man fick i ett program se hur en av de vävde så frenetisk att jag var tvungen att spola förbi.

 

TEORI, HANTERING, PEDAGOGIK Hur ska eleverna göra när de hämtar sin häst, hur tar man på en grima på bästa sett, hur gör man så att hästen inte går på en? Sen nog för att jag är bortskämd med parellis utomordentliga pedagogik, men den i programmet är sämre än i skolorna, framförallt Tobbe Larsson, några av kändisinstruktörerna var duktigare, och den som var bäst var den som inte hade med hästar att göra.

 

UTRUSTNING när Tobbe visar saker med sin häst i frihet har den trots det träns på sig, med bett och nosgrimmor.När eleverna gör något från marken med hästarna är det vanlig tjock grimma och KEDJA under hakan.

 

Jag följer programmet med ilska och tårar i ögonen (jag är väldigt känslig av mig), men som sagt initiativet är bra, dock tror jag att det finns människor som är mer lämpade för att hålla "ponnyakuten" än just tobbe larsson.

Kommentarer
Postat av: Camilla

Nu har jag inte sett nya avsnittet, men såg första säsongen.



Jag tror att det är lättare att nå ut till de som håller på med "vanlig" ridning med det sättet han hanterar hästarna. Vill dock inte lägga in nån värdering i det han gör, framförallt eftersom vi antagligen bara ser en liten del av den träningen som pågår.



Är min förhoppning iaf..



Att de har träns i hans uppvisningar tror jag är jäkligt smart faktiskt. Inte för att tränset gör någon nytta för hästen eller för den som tränar den löst.

Den nytta tränset gör är även här att det är lättare att nå ut till de icke-NH'iga människorna. Man ser att han inte använder "konstig" utrustning (inget carrot stick heller, utan två vanliga spön) och då dömer man inte lika lätt ut honom som konstig heller.



Det gör att folk inte ratar det som nån fånig NH, utan det blir istället tillgängligt eftersom han åtminstone använder "rätt" utrustning.

Han brukar väl ha ridbyxor också, även om han bara jobbar från marken. Också ett bra sätt att nå ut på.



Jag är hittills (jag har dock en lömsk plan om att få fler utövare och börjar smått lyckas) enda NH-människan i mitt stall. De flesta är mycket skeptiska till NH, däremot skulle de vilja träna frihetsdressyr.



Så hade bara Tobbe hållit på med parelli, men på sitt sätt útåt sätt, så hade vi fått många utövare i landet.



Men ur hanteringssynpunkt är jag väl tveksam till allt..

2011-01-10 @ 23:52:21
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Louise

Jag håller helt med dig och kunde inte sagt det på ett bättre sätt! :D



Intiativet är bra men innehållet är jag besviken på!



För inte så länge sedan såg jag en show med Tobbe och hans häst. Jag blev förvånad över att de var så duktiga. Hästen verkade verkligen tycka om honom och bry sig om honom. Och eftersom jag tidigare efter att ha sett ponnyakuten blivit lite misstänksam till honom så måste jag säga att jag faktiskt blev ganska förvånad :)



Tyvärr är han inte lika duktig på att lära ut till andra som att utföra själv :P

2011-01-12 @ 20:30:10
Postat av: Mia

Hej vill bara tala om att alla ponnisarna var ute i hage från morgon till kväll hoss Tobbe under dom veckor inspelningen varade.

2011-01-17 @ 18:03:52
Postat av: Sandra - NH inspiration

Håller med dig i de du skriver!

Jag kollade på första säsongen och vart så arg varje gång jag såg tjejen som red med pessoabett, gymkhana tjejen. Som hon slet sin häst i munnen med de bettet, fick så ont i magen.

Citat som jag reagerade på från Jossan i Ponnyakuten avsnitt 6 som jag la upp på bloggen;

"När jag sitter på hästen blir allting mycket lättare, då är de bara att piska på dom man trillar inte av. Sen när man står på marken då bara springer han över en."

2011-01-18 @ 18:00:37
URL: http://velepa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback