Skickade in 6 bilder till parelli, ush det var svårt att välja har så otroligt många. Men de var mycket glada och publicerade dom påtumblr.
Har även snubblat över en otroligt vacker Level 4 Liberty Audtion. Otroligt vackert!
Det är första gången jag sett någon så duktig utan att bli ledsen över hur mycket jag har kvar att lära. Fullärd kan man såklart aldrig bli. Men det jag kommit fram till är att jag har alla pilar jag behöver för att komma dit, det gäller bara att spänna bågen och sikta!
Har fått över 130 svar på min enkät och resultaten är mycket intressanta. Som det ser ut nu finns det tydliga skillnader mellan hästarnas psykiska tillstånd och hur de bor.
De svårfångade hästarna
18% av de som står på box (flest hästar som står inne mer än 12h)
5% av de som går på lösdrift
64% av dessa hästar går i hagar mindre än 5 paddockar
Hästar som är buffliga
31% av de som står på box (flest hästar som står inne mer än 12h)
13% av de som går på lösdrift
70% av dessa hästar går i flockar mindre än 5 hästar sammanlagt
Hästar som överlag upplevs för pigga / stressade & nervösa
30% av de som står på box
16% av de som går på lösdrift
70% av dessa går i flockar mindre än 5 hästar sammanlagt
Det var ett litet smakprov. Jag ska, om vädret tillåter, göra fältstudier på boxhästar på onsdag. Förhoppningsvis ska jag även få åka och kolla på Active Stable stallet i Stockholm!
Hann jobba lite med 2 stycken idag, och lilla Snaeliljan som verkade ha haft lite kolik-liknande symptom men efter en promenad så var hon som vanligt igen.
Mathildan fick leka lite på fältet on line. Klurig häst känns som om vi står still i det gamla vanliga. På väg till fältet, blås, tugg, blås tugg. Alltså RB,LB,RB,LB med mac en halv sekunds mellanrum.. Älskar fortfarande att hon är extrovert, att hon är så emotionell, rör alltid på benen och det är lätt att läsa av henne. Men jag har fortfarande inte kommit riktigt underfunn med hur jag riktigt ska hantera hennes rädsla. Det som jag fick påminna mig själv om och hjälpte en del faktiskt var att komma upp i hennes energinivå. Fast helt still står vi inte egentligen, i somras visste hon inte vad galopp var, nu kan hon galoppera avslappnad i båda varven..
Sen tog jag Nicke ut i skogen en sväng kunde inte blivit mer än en kvart. Jag har varit så sugen på det enda sedan snön kom! Han har stått och tråkat i en månad minst så det var första turen på länge. Helt otroligt! När jag hoppade upp och vi började gå så tyckte jag att han kändes ovanligt vinglig, upptäckte snart att det var inte det, han frågade bara åt vilket håll han skulle vara ställd. Tänkte göra en lite tydligare viktförskjutning som han brukade behöva, då gör han skänkelvikning. Shit, har någon smygtränat Nicke den senaste månaden? Han kunde göra Öppna idag för första gången sen han blivit ridbar för iprincip ett år sen! Pigg var han också, det höll på att spåra ur på hemvägen, men jag böjde honom snabbt och då blev det vingligt, men min sadel höll mig kvar och vi kunde sedan fortsätta i en trevlig trav hemåt. Riktigt underbar ridtur!
Det var länge sen jag hunnit rida leka eller ens spendera någon dyrbar tid med hästarna. Men nu är vinterhagarna och det mesta färdigt. Mathilda fick hänga på idag när jag byggde roundpen och paddock, hon kunde till och med hjälpa mig att bära stolparna. Hon var jätte duktig, men det märktes att det var länge sen. Hade bara korta linan och hon hade energi, men ingen kondition. Men otroligt fort slappnade hon av i rörelserna och som en liten present fick jag 2 lugna varv i galopp, på 12" linan!
Men nu ska jag försöka lägga ner mer tid och satsa på att kunna ta Level 3 till sommaren. Nr1 att focusera med Glodis som kommer vara den hästen jag filmar allt med, är freestyle L3. Så att jag innan jag anmäler mig till Fast track kursen kan kryssa i att jag tagit L2. :)
I mitt projektarbete om hästars vardagliga psykiska och fysiska hälsa har jag skapat en enkät som jag önskar att så många hästägare som möjligt kunde svara på.
I projektarbetet undersöker jag i korta drag ifall hästars vardagliga livssituation avspeglas på deras psykiska eller fysiska hälsa.
Hittade ett mycket intressant inlägg på denna blogg.
Där forskare undersökt 28 Varmblod under en 5 veckors inridningsperiod. De kollade bland annat på hästarnas stressnivåer och hur hästarna klarade slutprovet.
Hälften av hästarnas tränades med "Conventional training" CT, enligt Mr. Steinbrechts läror. Där hästarna enligt ett redan bestämt schema tränades, första veckan longering utan och sedan med utrustning. Andra veckan longering med ryttare, tredje veckan fri ridning som sedan focuserade på hästarnas form och rytm.
Andra hälften av hästarna tränades enligt "sympathetic horsemanship" ST. Där träningen inte var schemalagt utan individ baserad, där hästarna markarbetades för att gå undan för tryck och vänjas vid olika saker och händelser.
Slutresultatet visade att hästarna tränade med ST, visade under inte bara under sluttestet men även under hela utbildningsfasen ett mindre stressrelaterat beteende och längre hjärtfrekvens. Hästarna tränade med CT hade inte bara hög hjärnfrekvens genom hela utbildningen utan var även betydligt mer skeptiska mot människor och hade betydligt fler stressrelaterade beteenden som ‘body tension’, ‘high head carriage’, ‘lip movements’ och ‘teeth grinding’.
Samtidigt kunde alla hästarna utföra alla de efterfrågade ridmomenten. Att välja en naturligare (för hästen) träningsmetod innebär alltså inte att kompromissa hästens kompetens.
Mycket intressant. Synd att detta inte kommit ut i hästmedia. Eller är det bara jag som missat det? ( forskningen publicerades 16 April 2009)
Bilden föreställer en av de första gångerna Erika Furberg kunde rida vår bockande islandshäst Glodis.
Frodi fick för första gången leka lite, sedan kan kom hem. Under tiden vi gick mot fältet så märkte jag att han var väldigt pigg och extrovert, så vi gick tillbaka för att byta till en längre lina. Väl ute på fältet sedan kollade jag lite hur han var, hur mycket uppmärksamhet han la på mig och allmänt checkade av grunderna. Men han var jätte duktig, så fort han fick springa av sig lite så var han väldigt intresserad av mig och vad vi skulle hitta på. Då blev det lite friendly game med sticken, både på honom och helikopter över. Sen hade han en idee om att sniffa på tunnan. Perfekt! En äppelbit på det och han fick gå med och hjälpa oss sätta upp lite staket.
Han verkar hitintills vara så perfekt, lagom energi, lagom playdrive, överlag orädd och mycket nyfiken. Inridningen kommer nog gå galant.