Volontär för Parelli i Vår!

Jag blev antagen som volontär i vår till deras Celebration 9-10 April Birmingham, UK! Ska bli oerhört spännande! Om jag nu inte får stå på parkeringen, hoppas hoppas..

Underbart avslut på 2010

Idag var sista lekdagen innan det nya året. Jag kunde inte bestämma mig men det fick bli Monstret Mathildan.
Vi lekte mestadels i Liberty med linan hängandes på hennes rygg. Hon var så troligt duktig! Circling med connection var en baggis. Sen tog jag repet för att förbättra yoyo vilket inte riktigt va så bra som det borde. Samtidigt var hon otroligt busig, när jag skickade ut henne på cirkeln så snurrade hon med pannluggen och gjorde något halvskutt med frambenen. Vill du springa? let me help you. Så jag bad henne öka farten upp i galopp, vilket hon gjorde trots att hon haft svårt att ens hitta rörelsemönstret i galoppen samtidigt som underlaget verkligen inte är det bästa. Men hon gjorde det och jag blev jätte glad. Vi stod och myste en stund sen skickade jag ut henne igen, då stod pallen i vägen och hon tvivlade inte en sekund på att hoppa över den. Det var inte det jag egentligen hade i tankarna men det är bara tacka och ta emot när sånt händer. Senare gick vi bara mot pallen och hon hoppade öven den lilla platssaken utan problem!

 

Hon var helt underbar idag. Hennes Horsenality gör att hon blir lite lättare att jobba med i liberty då hon som RB E gärna söker en ledare och när hon känner sig säker och Left Brain så älskar hon att uttrycka sig och röra på fötterna. Hon var även Ovanligt lugn, börjar misstänka att den fria tillgången på hö som de nu har inte bara gjort hennes mage lugnare utan även hennes psyke.

 

Gott Nytt år på er alla!

Internationell Hästforsking konferens i Uppsala

Jag är arg på hästmedia! Jag lyckades missa en otrolig hästforsknings konferens som ägde rum i Uppsala i somras!
Några av sakerna jag fastnade för som gjorde mig Extra ledsen att jag missade detta tillfälle är:

 

"Han menade att förebyggande av skador är den viktigaste åtgärden, eftersom

säkerhetsutrustning bara kan minska skadans allvarlighetsgrad – inte förhindra att den

inträffar. Han menade att ryttare generellt sett är dåliga på att hantera sina hästar från

marken och ha en god kommunikation med dem, exempelvis i jämförelse med

hundägare. "

Väldigt intressant då det för några veckor sedan inträffade 3 dödsolyckor inom ridsporten och öppnade upp en diskussion om säkerheten.


"Marie Rhodin från SLU höll ett intressant föredrag om definitionen av ”samling” och

hur hästens huvud-/halsposition påverkar biomekaniken. Hon lyfte fram det faktum att

trots att ordet ”samling” är väl vedertaget inom ridkonsten, men har ingen klar

definition. Det finns dock ett antal kriterier som man brukar hänvisa till när man talar

om samling, exempelvis att hästen sätter bakbenen längre under sig, att hästen lägger

mer tyngd på bakdelen och att bakdelen sjunker något (hästen blir ”byggd i

uppförsbacke”). Det finns dock mycket litet samband mellan dessa kriterier och den

form som hästar rids i under dressyrtävlingar idag. Definitionen av samling är därmed

otillräcklig för att förklara vilken form som eftersöks."


"Som exempel kan nämnas att när en av hästarna gick ”i samling” eller ”i form”, så sa hon att

”så här ser en lycklig häst ut!”. Man kan av detta konstatera att det finns olika uppfattningar

om hur en häst ”ser lycklig ut!” "


"Det var uppenbart att Strömsholms

ridskola varken har tagit till sig modern och ny kunskap om ridning eller modern hästhållning

(och inte ens följer Jordbruksverkets nya föreskrifter)."




En sammanfattning av den kan läsas på Svenska här :

http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/naturligt-hastliv/ISES_rapport.pdf

Och ett längre upplägg av det hela på engelska finns här :

Frodis Inridning dag 5

Idag vart Frodis nya utmaning att höja ribban på circling game online genom att försöka oss på lite trav. Det gick väldigt bra. Också "helikoptern" med sticken och stringen  tyckte han äntligen var okej idag.

 

Jag hoppade upp och vi gick omkring litegrann. Han var jätte duktig, det nya var att vi svängde lite för att byta varv. Det blir nog att börja på 8an nästa gång faktiskt för att få igenom lite vanliga sväng-tygeltag.

Om Parelli Natural Horsemanship

Parelli Natural Horsemanship
"A natural approach to horse training"

 

Parelli's Secret | Viral/Other | SPIKE.com

 

Parelli är för mig inte något jag gör ibland, eller några övningar jag tränar med mina hästar, det är en filosofi och ett tankesätt. Framförallt gör jag mitt bästa för att alltid se på saker ifrån min partners synvinkel, oberoende på om det är en häst eller människa. För att kunna hjälpa eller lära, måste man förstå, och för att förstå måste man se det genom deras ögon.

 

Pat Parelli är grundaren av PNH, och det var han som för ca 30 år sen skapade uttrycket NH, Natural Horsemanship. Han har studerat med många av männen som anses ha varit några av världens bästa "häst-karlar". Han kunde uppnå otroliga resultat inte bara med hästar men även åsnor, och började då ta emot träningshästar. Snart insåg han att samma häst kunde komma tillbaka efter en månad med "samma problem" som innan, om och om igen.
Det var/är inte hästarna som behöver träning, det är vi människor.
Samtidigt som han kom på detta och fick han visionen "Make the world a better place for Horses and Humans". Under hans resor runt om i världen träffade han Linda i Australien. Hon var en mycket desperat "dressyrtant" som hade otroliga problem med sin älskade häst. När hon sett en video på Pat rida omkring bridleless och göra allt möjligt det ofta krävs ett bett till, tänkte hon : "Om han kan få stopp på sin häst utan bett, så kanske jag kan få stopp på min häst med Ett bett?"
Ni kan läsa pats hisotria i korta drag här

Det var en början till dagens Parelli Natural Horsemanship, Linda och Pat fortsatte att resa och hjäpa hästmänniskor världen över. Nu hade de fördelen att även nå ut till mer traditionella ryttare. Lindas intresse för psykologi och inlärning har även gjort programmet tillgängligt och Lättare att följa. Både när det gäller kurser, välutbildade instruktörer och hemstudiematerial. För några år sedan blev prykologin även ett genombrott då hon lyckats knäcka Pat's kod om vilka hästar som beter sig på ett sett och behöver andra strategier, därifrån Horsenality.

 

Horsenality

 

Bild 1 visar Horsenalty kartan som gör att man kan identifiera sin häst. Bra att skriva ut och göra flera gånger! Den kvadrant som får flest prickar visar vilken personlighet hästen oftast är.
Bild 2 visar de positiva sidorna av varje horsenality.
Bild 3 visar lite svårigheter som hästarna kan ha och vilka strategier vi bör ta till.

 

Horsenality beskriver hästens "personlighet" i för oss lätta termer. Syftet är att göra det lättre för oss att läsa våra hästar och därav veta hur vi på bästa sätt hjälper de, eller motiverar, eller lär m.m.
Självklart är de flesta hästar mer eller mindre en eller flera av de nedan beskrivna personligheterna. Det viktigaste är inte att bestämma vilken hästen är, utan att känna igen de olika och veta vad hästen i den stunden behöver-

 

LEFT BRAIN (LB) - Hästar som är: självsäkra, orädda, smarta, lockas gärna med godis, hittar på sätt at knya upp knutar eller bara käkar upp allt i sin omgivning.

 

RIGHT BRAIN (RB) - Hästar som är: Rädda, stressade, oförutsägbara, "galna", farliga, svåra att förstå sig på.

 

Extrovert - Hästar som inte har något emot att röra på fötterna, snabbt tröttnar.

 

Introvert - Hästar som Inte gärna rör på fötterna, kan frysa fast, stå och skaka, sparkar/bockar när man ber om något, Älskar mat och vilopauser.
Bilderna nedanför beskriver DO's and DON'Ts för varje horsenality.

 

The Seven Games
Parelli har även skapat uttrycket The Seven Games och bygger hela programmet på dem.
Lekarna är dominans lekar hästar lär sig från födseln av sin mamma och är det enda språket de kan.
The seven games är språket Parelli använder med sina hästar.
De 3 första lekarna kan liknas vi de mest grundläggande och enklast orden.
Med dessa ord kan man sedan bygga meningar.
Och som det är med språk, man kommer ingenstans genom att bara kunna några meningar om man har som avsikt att stanna i ett nytt land.

 

Friendly Game (FG) -
Det första stoet gör när hon fölat, att slicka fölet. Hit hör även de stunder på hästar kliar varandra, eller står och sover tillsammans.
Porquipine Game (PG) -
Stoet kan i början hjälpa fölet genom att flytta på det med näsan. Även när en häst blir biten ska den gå undan för tryck.
Driving Game (DG) -
Stoet lär fölet snabbt signalerna så att den förstår när hon vill att den ska gå iväg eller komma till henne. Även när en mer ranghög häst går igenom flocken använder den driving game genom att den behöver endast ta öronen bakåt och möjligtvis hota, men det sker ingen kropslig kontakt, Hästarna går undan för rytmiskt tryck/energi.

 

Yoyo Game (YG) -
Oftast leker vallacker det genom att de står och biter på varandra på halsen. De står blixt stilla, den som tar steget bakåt förlorar. Våra ston leker det genom att de står rumpa mot rumpa.
Circling Game (CG) -
Vanligast är det när hingstar skyddar sin flock, men även inom flocken kan en häst välj att jaga bort en annan, och välja att hålla den borta tills den är nöjd och låter den komma in igen.
Sideways Game (SwG) -
Om hästar står bredvid varandra och en högre i rang vill ha bort den som står på sidan får denna oftast slänga sig i skänkelvikning åt sidan.
Squeez Game (SqG)
- Gör hästarna varje gång de väljer att gå i, på, under eller bredvid någonting. Eller springer iväg ifrån något farligt, när de tror att faran är över vänder de genom att korsa bakbenet vilket sätter igång deras tänkande hjärnhalva igen.

 

Här kan ni läsa om lekarna i praktiken
Lek nr 1
Lek nr 2
Lek nr 3
Lek nr 4
Lek nr 5
Lek nr 6
Lek nr 7

 

http://horsebalance.blogg.se/category/artikelserie-7g.html

 

Savvys
Savvys kallas de olika sätten kan man leka med hästarna på.
Online- från marken med lina
Liberty - i frihet
Freestyle- Ridning med lösa tyglar / utan huvudlag
Finess - Ridning med mer precision, med kontakt och strävan efter samling.

 

Level
Parelli har även lagt upp programmet på olika Levels. Där de 7 lekarna används på olika ställen, sett och svårighets grader.
Det finns speciella saker Parelli önskar att man bör klara av med sin häst för varje level, i varje Savvy. Man kan om man vill skicka in Official Audition till Parelli där de bedömer filmen och ser ifall man uppnår den level man siktat på.
För att Officiellt få
Level 1 - ska Online L1 vara godkänt.
Level 2 - ska Online + Freestyle vara godkänt på L2.
Level 3 - ska Online + Freestyle + Liberty vara godkänt på L3.
Level 4 - ska Online + Freestyle + Liberty + Finess vara godkännt på L4.

Frodis Inridning dag 4

I CAN NOT BELIEVE HOW FAST HE IS LEARNING!

Kort och gott, hingsten är AMAZING! Idag gjorde vi 2 varv åt vardera håll uppsuttet.

Mitt mål/ riktlinje för dagen var att få honom att gå på något lurt och naturligt sett för att genom det gå in en signal. Signalen ska i fas 1, alltså den jag Önskar att han bör svara på, att jag börjar "gå" i min kropp. Alltså imitera känslan jag får när han går i min kropp så att det blir naturligt för honom att fylla i mina rörelser. Då en Direkt rein naturligt hjälper hästen att efteråt ta steg framåt valde jag att efter den börja göra en liten fas 1. Mer behövdes inte! han började gå som om det vore mer självklara och naturliga valet. Helt otroligt. (har ett svagt minne av att detta var ett av problemen jag hade med snaelilja)

Han måste helt enkelt ha snappat upp mina rörelser igår när han valde att ta några steg. Helt otroligt! Jag placerade honom strategiskt så att när han började gå skulle han hamna på samma spår han gick på när vi lekte circling game från marken. Allting var glasklart för Frodi. Efter 2 mini varv åt ena hållet stannade vi vid pallen i mitten. Pallen i mitten reprecenterar mig när vi leker från marken, han bör alltid vara koncentrerad på mitten av circkeln, oberoende på om det är jag eller en pall som står där, det är även stället där leken tar slut och han får vila och kanske godis. Genom att ha pallen där blir det inte svårare än vad det behöver vara för hästen.

Efter att han misshandlat pallen gick vi åt andra hållet, där behövde jag påminna honom lite om att hålla "spåret" men även här fick vi till 2 jätte fina varv. Jag var så chockad att jag inte kunde komma på något mer, samtidigt är det alltid bäst att sluta när man är på topp!

Gör man inte det finns risken att man vill för mycket för snabbt och hästen tröttnar och förlorar lusten och kanske förtroendet för människan som världens bästa ledare.  Lag nr 1 i Parelli är Put the relationship first!

Jag längtar till nästa session, han Vill utvecklas och göra nya saker! Det sätter en stor press på mig som måste ligga många steg före, Samtidigt som jag inte får Anta något, men gud så spännande det är!



jag har inte hästar, jag har Monster

Nu har jag börjat lära alla mina hästar att buga. (vilket är 4 st hästar av 7, och en shettis som bara är alldeles för smart) Jag började för länge sedan, innan vi började med parelli, men det gick aldrig riktigt bra de var mycket rädda för att ta ner huvudet så djupt som jag ber dom. Det gick inte ens att lära Glaeda Puss (ta upp mulen mot min mun). Sen började vi med parelli, efter det vågade glaeda pussas, och nu tänker jag försöka med bugningen igen när jag har en bra relation med alla och de litar på mig, till en vis grad.

 

Inga problem, typ. Förutom att nu är Glodis taktik att SLÄNGA sig bakåt, hon har ingen koll på hur hon står med bakbenen och ramlar mer eller mindre omkull varje gång. Mathilda tänker efter lite mer, men jag råkade göra misstaget att ha havre som godis... Hon ville så gärna ha det att mitt lillfinger slank med mellan tänderna. Det ska jag inte göra om.. När hon ser mig i hagen så vill hon träna på tricksen (ha godis) men om jag vill det, vill hon det inte (trotsstadiet), och hon får även en lite stygg min och snurrar på sin pannlugg. Då ser hon ut som ett monster, det att mitt lillfinger blödde igenom 2 plåster ger henne extra plus poäng på monster looken.
Nu har även Nicke lärt sig puss och börjat på bugningen. Vi har kämpat med pussen ganska länge, men han har ett ganska stort avstånd till människor om man jämför med islandshästarna. Om han nosar på handen så nosar han med morrhåren, islandshästarna smakar nästan först. Men nu han kan puss, och bugningen går an den med.

Frodis Inridning dag 3

Frodi är så himla himla duktig! De lekar som jag igår trodde var lite "sönder" och hade planerat att fixa dom, fungerade felfritt idag. Vi jobbade lite på sideways game både från zon 1 och 3 vilket gick fint. Tränade extra på tygeltagen, framförallt direkt rein då han ska flytta endast framdelen. Han har lite svårt med det, hans bakdel känns oerhört överrörlig på nåt sätt. Men vi lyckades någorlunda. Sen var det bara att hoppa upp. Jag gjorde lite tygeltag och försökte röra lite på honom, han valde själv att gå lite åt olika håll och jag hängde på som en passagerare. Han verkade inte tycka att det var så konstigt att jag faktiskt satt på honom...

 

Jag är väldigt förvånad över att det hela går så fort, jag vet inte om det bara är han, eller min skicklighet (host host) eller ett resultat av alla förberedelser som jag gjort med honom (klängt och gjort the seven games sen han var 1) eller ett resultat av båda. Nu när jag började med honom den här hösten så har jag ändå valt att börja helt från scratch så att jag verkligen befäster och är säker på de grunder han har, speciellt då han är hingst. Trots att jag gjort allt tidigare så satt det inte helt 100%, men det är möjligt att det går fortare på grund av att han gjort det tidigare, eller så har han en perfekt Horsenality.

Tv Serie om Parelli Campus Colorado

Nu har Parelli börjat att lägga ut Avsnitten om "livet som student på Parelli Campus". Film teamet följer både en grupp Externs (första instruktörs kursen på 3 månader då man kan få upp till 2*) och Interns (självbestämd tid, tränar och jobbar dagligen med Pat Parelli)

 

Väldigt intressant att följa då jag planerar en trip till deras Campus i Florida på en fast track course. (en förberedelse/test kurs för att sedan bli instruktör) Ifall de godkänner mig så kommer jag troligtvis att göra mitt Externship direkt, men då i Colorado, vilket är där de spelar in avsnitten.

 

Avsnitt nr 1
http://www.thehorsemansapprentice.com/episodes/the-horsemans-apprentice-episode-1/?utm_source=FBPNH_Wall&utm_medium=SM&utm_campaign=FBPNH

Frodis Inridning dag 2 + film&bild

Idag blev dagen Frodi fick uppleva sin första "ridtur". Han var så himla lugn och till och med uttråkad med allt mittfriendly game kring zon 1 och 3. ( kunna kasta repet över hans huvud från sadelläget, kunna ha bollen på ryggen, kunna ha mig krälandes på alla sätt och vis... ) Så jag hoppade upp och gjode några tygeltag vilka vi också noga förberett.


 

Lateral flexion. One rein stop kan det även kallas. Jag håller det vikta repet med ena handen vid manken. Den andra handen har jag lätt stängd med lillfingret neråt. Samtidigt som jag sträcker ut min arm lyfter jag upp repet med den andra, så att den lätt stängda handen ska kunna hålla repet på en lagom längd för att böja frodis huvud mot mig. Jag tänker då att den handen ska in i min mage  Han ska kunna ha huvudet hos mig i zon 3 och kunna slappna av.

 

Indirekt rein. Innebär att Frodi med böjt huvud ska kunna korsa bakbenen, ett mycket bra och säkert sätt att stanna en häst på. Fungerar likadant som ovan dock att handen ska mer mot mitt lår, samtidigt som jag tittar på hans bakben och då automatiskt förflyttar min visk så att han lätt kan flytta bakbenen. Jag kan även hjälpa till med mitt ben ifall han fortfarande inte skulle förstå, vilket jag dock inte behövde. På bilden ser ni att han är väldigt känslig då jag inte alls behövde använda mycket av repet eller mitt ben för att få han att flytta.

 

Direkt rein (tyvärr ingen bild) Är ett tygeltag som framförallt hjälper till att isolera våra hjälper för fram och bakdel men även det tygeltaget som uppmuntrar till senare rörelse framåt. Alltså perfekt för inridning då ett tryck från skänklar på båda sidor ofta kan skapa en oförstående och bockade häst. Det fungerar så att jag tittar snett uppåt och därigenom förflyttar min vikt så att det blir lätt för hästen att flytta framdelen. Handen och tygeln för jag även snett med lillfingret uppåt.

 

Frodi var jätte duktig idag när det gällde "ridningen". Men vi har både yoyo och circling att jobba på. han är osäker och vill inte ge mig två ögon samtidig som han gärna snabbt vill komma tillbaka ifrån volten.
På filmen nedan kan vi se lite av detta jag skrit in action. Dock uppstår det lite missförstånd med det direkt rein, men jag kände snabbt att jag inte skulle komma någe vart med den uppsuttet så jag fixade det senare "bakom kulisserna" från marken. Jag råkade märke under denna förvirring att han kunde backa på tygelsignal. Nu är det bara att få han att gå framåt som är kvar.

Frodis Inridning dag 1

Vår lilla hingst Frodi (född 2007) är mitt inridningsprojekt den här vintern. För ett år sen påbörjade jag arbetet en hel del men jag har tagit allt från början nu. De senaste gångerna jag varit med han har jag kollat och slipat på grunderna i markarbetet, Online. Han är en lättlärd krabat men behöver tid på sig, blir han osäker eller förvirrad fryser han fast.

 

Idag bestämde jag mig för att gå vidare med lite mer focus kring själva inridningen. Jag valde att varken ta padden eller någon sadel, tar padden vartefter jag verkligen kommer att sitta och börja ta några steg. Började passet med 8an och massa friendly game med sticken, slå den i marken och lite helicoptern vilket är saker vi jobbat på tidigare och gick riktigt bra idag. Sen kom jag på att jag vill att han ska tycka Om att ha mig i sin zon 3, alltså vid sadelläget, och att jag ska kunna flytta han närmare mig. Så jag började med att lära honom att flytta bakdelen åt mitt håll, och jag lyckades av ren slump få till det så att varje gång han flyttat något steg och jag berömt så hamnade hans zon 3 vid pallen. Efter att han lärt sig det märkte jag att han självmant kröp närmare pallen när jag ställde mig på den. Då var det dags för honom att vänja sig vid mig på en högre höjd och delvis över honom. Så jag gjorde massvis friendly game med mig, mina armar över allt, mitt ben, ligga på mage och till sist satte jag mig någon sekund. Men jag gjorde inte allting i sträck, emellanåt bad jag honom att röra på fötterna lite. Mest för att få min idé att bli hans. Jag vill att hans idé ska vara att stå still med mig, därför gör jag allt annat lite jobbigt. Som att jag skickade ut honom, men gjorde en del byten av varv (mycket jobbigt både för kropp och hjärna) och sedan lät han komma in igen. 3e gången jag skickade ut han ville han komma tillbaka på en gång.

 

Han sa inte mycket om att jag satte mig. Ska nästa gång befästa tygeltagen mer och möjligtvis böja honom till ena sidan uppsuttet. Innan och under passet försökte jag lära honom en "brygga", ett ord som "betyder" godis, för att kunna använda det som positiv förstärkning vid lite trick träning senare. Efter passet, i hagen, började vi lite med 'buga'. Jag ska ta det i väldigt små bitar. Tror det kommer gå ganska så fort att lära in då det även kan tränas när det är mörkt, under vardagarna när vi bara kommer dit och ger de mat kan jag skona en minut eller två till lite trick träning.

God JUL!

(bild snodd från Parellis Facebook)

Film, learning the circling game with connection

När jag skrev inlägget om Liberty förberedande Circling game glömde jag bort att jag faktiskt har en hel del av inlärdnings processen på film. Så jag tänkte reflektera över hur jag gick till väga och vad jag kommer göra lite annorlunda till nästa gång.

 

Jag har delat in filmen i 5 steg, från 0 till focuerad trav runt mig.

 

1. Få hästen att förstå vad det är jag vill, och inte göra det svårare än vad det är. Jag lät Glodis vara väldigt nära och försökte med mitt focus och energi förmedla att istället för att bara Stå med mig, så kan du Gå. Just för att göra det så lätt som möjligt, att det inte finns något som hästen kan göra fel, så väntar jag länge efter att jag gjort min signal. På filmen syns det tydligt att hon är lite förvirrad. Men jag väntar och hon går några steg frågande och sen stannar hos mig. Perfekt, jag är ute efter att hon ska gå och vilja vara 100% med mig. Därför är det bra att hon när hon är osäker (vid andra tillfällen med) väljer att komma till mig istället för att vända bort huvudet. (det sker senare i steg 4)

 

2. I steg 2 bygger jag helt enkelt på steg 1 men vartefter förväntar mig några fler steg och hjälper henne lite med sticken. Här skulle jag föredragit om jag backat några steg när jag avslutat leken. Att backa och få med sig hästen  på det sättet skapar draw (motsatsen är drive då vi "driver" bort hästen, och en perfekt balans mellan dessa är när man har lika mycket drive som draw). Då hon hela tiden går så pass nära mig kan det vara svårt att veta om både hjärnan och kroppen är med, på längre avstånd blir det tydligare. Därför är det bra att avsluta uppgiften med lite draw för att verkligen få ett avslut och se på vilket sett, och om hästen då vill följa med.

 

3. Vid steg 3 tar vi upp ribban ytterligare och börjar tänka lite mer på hur jag står, att jag från active (då jag gör signalen) går till någorlunda neutral (men samtidigt med focus och energi). Sen tänker jag även på hur jag använder mitt rep, det ska bara vara där som en säkerhetslina, därför är jag noga med att hålla i andra änden och låta det ligga ner så att Glodis får så lite tryck som möjligt i grimman. Sen lägger vi även på lite mer avstånd. Här tror jag att om jag varit lite tydligare med en "game over" så hade det inte varit så blurrit för henne, nu ser hon ut att tänka "nu går jag , nu kryper jag närmare och nu är jag så nära att jag stannar, soft."

 

4. I sista steget lägger vi på ännu lite avstånd för att kunna ta en högre gångart. Tidigt här ser man att jag och Glodis förlorar får connection och linan sträcks ut rak. Då ber jag henne att titta på mig. (ledarhingsten vill inte att stoet/stona ska lämna hans flock för hans rivaler) Jag skickar då lite energi mot zon 4. Det är här det inte får bli så mycket energi att hästen korsar bakbenen och kommer in, vilket är den vanliga "game over" signalen. Målet här är att hon ska kunna trava runt mig senare, men efter försök som inte finns med på film, märkte jag att det var väldigt svårt för henne att börja trava på samma sett som vi gjorde i skritten. Därför går jag här med henne lite mer för att sen sakta sakta hamna på ett ställe ändå.

 

5. (råkat skriva steg 4 Igen på filmen) Här börjar vi trava och jag springer med, sakta försöker jag att mer och mer hamna i samma position som vi är ute efter, att jag kan stå till, men fortfarande med focus och energi på henne. Hon är inte helt ren i traven men har fortfarande energin när jag små går hon hon verkligen böjer sig fint mer focus på mig. Tyvärr ser jag det inte riktigt förrän jag bett henne för mer och sen kommer på att vi faktiskt fick till det. Där i slutet önskar jag som sagt att jag backar och avslutat leken med lite draw.

 

Jag ska börja lite med det med Mathilda, men hon har det redan väldigt naturligt på grund av hennes Horsenality (hästar har inte personligheter, de har hästlonligheter).
jag hoppas kunna börja på det med Frodi innan han åker på hingstbete för sista gången, men jag vill först att han förstår den vanliga cirklig game i alla gångarter och övergångar däremellan. När man har ett bra circling game med endast fas 1, alltså de minsta signalerna, och kan göra allting på en slak lina, då behövs knappt några förberedelse för detta.

Film, skillnaden på Circling game och Circling game

Det är dags att börja med lite Liberty igen, jag har under de senaste året tappas suget på något sett för Liberty, men nu finns det inga ursäkter. Så de senaste gångerna har jag tränat lite Liberty circling fast fortfarande med linan på Så det är Online förberedelse till Liberty då mitt mål är att linan ska kunna stanna på marken eller inte glida ur min hand.
Skillnaden på circling med connection och vanlig circling är vart jag riktar mitt focus och hur jag skickar ut min häst.

 

"vanlig" Circlinggame online ber jag hästen att backa och sedan riktar min energi och focus åt det hållet hästen ska. Är det så att jag ber den hoppa över ett hinder på vägen så är jag extra tydlig med mitt focus åt det hållet.
Filmen nedanför är ifrån Juni då jag filmade inför min Level 2 Online. Denna är inte filmen jag skicka in då hon precis efter detta vackra circling game blir rädd och jag fick lägga ner mina tankar på Auditionen och ta hand om situationen som uppstod. Men jag är jätte nöjd med circling gamet ni kan se på filmen nedan, hon ger mig fint "slak in the rope", hon hänger altså inte i andra änden utan väljer att springa så att linan ligger ner och trycket i grimman försvinner. Även varv och gångartsbyterna är fina.

 

För att istället förbereda för liberty kan jag inte skicka ut min häst på samma sätt för ifall jag inte är i en rundcorall så kommer hästen att lämna mig helt. Istället backar jag den inte lika långt, och ber den väldigt mjukt att gå, samtidigt som jag har mitt focus på henne. Jag fortsätter att ha lite mer cennoction med henne än i vanligt CG då jag står helt neutralt. Och är det så att hon skulle vända bort huvudet och börja tänkar på annat så säger jag till zon 4 eller 5 beroende på om hon gör det confident, eller unconfident.

 

Är hon confident och säger "du är trist jag vill dit bort" när hon vänder bort huvudet, då riktar jag lite energi mot zon 4 i värsta fall flippar jag änden av stringen så att hon inte ska glömma bort sin uppgift vilket var ha focus på mig. och såklart berömmer jag minsta försök. Det viktiga men såna hästar är att inte bara nöta och nöta utan snabbt gå vidare, har de lärt sig att de bör ha sin uppmärksamhet på mig så måste jag börja med saker så att detta får en mening för hästen.
Är hästen istället mer Unconfident så vill jag skapa nyfikenhet genom zon 5, att jag kanske börjar smyga bakom henne (på sparkavstånd!) så att hon till sist känner sig nyfiken och säker på att vara med mig, utan ett behov att titta bort.

 

Att veta vilken teknik man ska använda kan va väldigt svårt, men man måste kolla på hur hästen håller huvudet och hur snabbt den utför sina rörelser, ju snabbare desto osäkrare är den.

 

Nedanför är en av våra första circling games med connection, ifrån David Lichman kliniken i Falkenberg. Målet är att jag ska kunna stå mer neutral utan att påminna henne.

Film på våra flygande gloppombyten

Det var i somras Glaeda fick vara försöks kanin till mina första galoppombyten online. Då hon är RB E och väldigt atletisk var det inga större svårigheter. Jag började med att få henne att från galopp på volten kunna galoppera mot mig när jag gick bakåt med den mängden energi. När det satt fick jag leka med att be henne fortsätta springa åt andra hållet. Där fick vi ofta problem då hon lätt kan känna sig förolämpad och springa med huvudet utåt "JAG VILL INTE TITTA PÅ DIG".
På David Lichman kursen i somras sa han att detta enklast lärs ut vid ett staket, säkert mycket sant men det tänkte inte jag på just då + att med gleadas personlighet kunde staketet försvårat arbetet då hon kunnat känna sig trängd.
Varvbytet är inte helt perfekt då hon kortfarande kommer in i sitt gamla tänk och nästan stannar, men i alla fall bryter galoppen när jag frågar om varvbytet. Men hon fattar snabbt galopp igen och sedan fullföljer varvbytet med ett byte. Det sker precis efter att hon passerat mig. :)

Om Bloggen

"When you understand the way horses feel, think, act and play and you´re not perceived as a predator, you will begin to get extraordinary results."
Pat Parelli

 

"När du förstår sättet hästar känner, tänker, handlar och leker samtidigt som du inte uppfattas som ett rovdjur, då kan du börja få extraordinära resultat."

Bloggen skrivs av mig, Joanna. Jag tar studenten sommaren 2011. Mina planer för framtiden ser ut som så att jag åker till Parelli i Usa på en Fast track kurs i Florida 02/2012, hoppas då på att få stipendium och får stanna för en Externship i 3 månader till, och kommer då hem som 2* Parelli Instruktör.

Jag planerar inte att endast hålla på med hästar utan kommer även att plugga vidare, för att senare förhoppningsvis kunna jobba med politiska frågor.

Jag håller just nu på och leker med mina hästar på Level 3 (av 4) i The Parelli Program.

 

 



 


Principle nr 7
"Horses teach humans, humans teach horses"
I bloggen skriver jag mestadels om min resa genom The Parelli Program med lite inslag ifrån Akademisk Ridkonst. Varför jag inte vill kalla det endast träning är därför att jag försöker att Inte träna mina hästar, för allting jag i slutändan vill göra med dem är saker de redan kan. Från deras första timmar på jorden kan de redan springa, framåt, bakåt, uppåt, neråt och åt sidorna. De lär sig tidigt hur de ska lägga över sin vikt för att hoppa över en stock, eller hålla balansen på bakbenen när de leker. Samtidigt lär även deras mamma dem de enda språket de behöver kunna. Jag är ute efter ömsesidig kommunikation med mina hästar där båda parter tycker det är roligt att spendera tid med varandra och lär sig av varandra. Varefter skulle det vara roligt att tävla inom något område, islandshäst, dressyr eller trec. Men hästarna ska vara inne på banan Med mig, och inte för mig.

 

Under Kategorin Projektarbete har jag valt att dela med mig lite av projektarbetet under arbetets gång. Det handlar om hästarnas vardagliga liv, vad det är som styr det och om och hur det påverkar våra kära fyrfotingar.

Om Hästarna

Hästarna i bloggen bör oftast och förmodligen endast vara de 7 jag och min mor äger. Här kommer en liten presentation av djuren i mitt liv, i "inköps/födelse" ordning.



Glaeda från Gäverstad 1997 RB E / LB E
e. Atlas från Björkskär
u. Yr från Gäverstad
ue. Fákur fra Saudarkroki

 

(köpt 2003)Vår första häst, köpt till min mor. (vi har nog bytt nu?)
Hon är både mycket nyfiken och skeptisk, härlig häst med många egna påhitt, framförallt i hagen.
Nu jobbar vi på
Online: L3
Liberty: L3
Freestyle: L3
Finess: L2+




Lilja från Sörtorp 1992 Left Brain Introvert
e. Fakur fra Saudarkroki
u. Soley från Grensholm
ue. Fylkir fra Flugu
Vår andra häst, köpt till mig.

 

(köpt 2004)Trevlig gammal ridskolehäst/avelssto. Väldigt LI,
gör de allra finaste galoppfattningar för lite gräs/morot.
Lilja ligger just nu på
Online: L 2
Liberty: L2
Freestyle: L 2
Finess: L 2


Snaelilja från Gäverstad 2005 LB Introvert/Extrovert
e. Frami från Gäverstad
u. Lilja från Sörtorp
ue. Fakur fra Saudarkroki
Snaelilja, tror att hon heter Älskling. Hennes mamma Lilja betäcktes samma år som vi köpte henne, fölet skulle vara förra ägarens, altså Lena Mannerheims. Men då världens sötaste häst föds på påskdagen i snön så kan man inte låta bli att köpa henne.

 

(2005)Hon är en av världens smartaste hästar, smet ut på E4an en sommarnatt, polisen höll henne i hundkoppel, traskade in i transporten, åkte själv för första gången. Gnäggade när vi efter flera timmars sökande hittade, och hämtade henne hos Kolmårdens Islandshästar.
Snaelilja ligger just nu på:
Online: L 2+
Liberty: L 2
Freestyle: L 1
Finess: x

Glodis från Gäverstad 2000  RB Introvert/ LB Extrovert
e. Fakur fra Saudarkroki
u. Globlesa från Gäverstad
ue. Globlesi fra Saudarkroki

 

Glodis är enligt min mamma världens vackraste häst, därför var det snabbt klart att vi skulle köpa henne när hon såldes för ett kraftigt reducerat pris, felinriden.

 

(2006)Jag tackar allt som gjorde att vi var Tvugna att börja med Parelli. Då hon var nyckeln till våran journey. Hennes resa med oss började med att jag red in henne, hamnade på halsen och en bockande islandhäst var lös igen. Sedan testades Stefan Forsaman, som själv säkert kan göra underverk, men som Pat säger, there are many good horsemans, but not as many teachers. Vilket är grunden och nyckeln till varför det just var PARELLI vi började med. För det är skapat för oss andra mänskliga.
Glodis och jag Jobbar just nu på
Online: L3
Liberty: L3
Freestyle: L3
Finess: L3

Frodi från Gäverstad 2007 LB Extrovert/ RB Introvert 
u. Glaeda från Gäverstad
e. Kofri fra Morastödum
ue. Atlas från Björkskär

 

(2007)Vi fick vänta hela 12 månader på att få se denna krake. Det var väll onödigt av Glaeda att klämma fram en hingst. Men det kanske var ödet som ville att jag skulle ha en uppvisnings hingst. Det är i alla fall planen för denna lilla man.
Frodi jobbar just nu på:
Online: L 2
Liberty: x
Freestyle: L1
Finess: x


Mathilda 1996 RB / LB Extrovert
Nordsvesk Brukshäst
e. Teige Blessen 1872
u. Maija 22763
ue. Ego 1784

 

Detta vackra sto kom på en sista semester till de stall vi stod i, innan hon skulle få avsluta sitt liv på Kolmårdens Djurpark som Lejonmat. Hon hade fått diagnosen, Kronisk Fång med möjlig hovbensförbening.

 

(2008)Så min mor köpte henne för försäkringssumman. Det konstiga var att hon, inte ens från första gången jag ledde henne på grus ner till stallet, har hon aldrig ömmat! Ridits på Alla möjliga underlag och fortfarande aldrig visat minsta misstycke. Skulle vara intressant att träffa dessa välutbildade yrkesmän och se vad de skulle säga nu!
Mathilda och jag jobbar på:
Online: L3
Liberty: x
Freestyle: L3
Finess: L3+


Nicke Sund 96-4074 1996   LB Extrovert/RB Introvert
Varmblods travare
e. Sugarcane Hanover (US)
u. Vanessa
ue. Tibur
(2008)Vi skulle köpa sadel men kom tillbaka med ännu ett slaktoffer. Skulle vara fullt ridbar och frisk, men hovarna var hemska och han kunde inte gå normalt.
Det tog lite mer än 1 år med rehabiliteringsverkning, akupunktur behandlingar, och mycket rörelse som handhäst och hingstfostrare, innan han blev fysikt ridbar. Blev sakta men säkert bättre, fick hösten 2009 "återfall" (gick ner i vikt, började frysa och hade problem med ojämna underlag). Men när den sista puzzel biten föll på plats, rätt mineraler, så tog det inte mer än 2 veckor innan har var "på banan" igen!
Nicke ligger just nu på:
Online: L2+
Liberty: x
Freestyle: L2
Finess: L1




Vad stillar hästens Hunger + Bilder till Projektarbetet

jag gjorde en liten observation i hagen idag när jag gav flickorna deras hö. jag snöade här om dagen in på hemsidan http://www.slowfeeding.com/svhem.htm. Mycket bra hemsida där det mesta angående grodfoder utfodring förklaras, även en hel del intressanta konstruktioner av "slow feeding automater" mer eller mindre "foderhäckar".

 

Det som fastnade för mig var två saker. Den första var någonstans i alla beskrivningar av misslyckade automater står det

 

"Den här byggdes på den tiden då jag trodde att en portion hö skulle räcka längre. Idag vet vi att målet inte är att en portion ska räcka längre utan att hästen ska ha kontinuerlig tillgång till sitt grovfoder."
Vad är då meningen med SMHN? (Små Maskiga Hö Nät)
"Continuous Slow Feeding är målet med Slow Feeding. Det vill säga att hästen skall kunna ha kontinuerlig tillgång till sitt grovfoder men trots det inte äta för mycket."

 

Den andra saken jag fastnade för var
"Att få hästen att tugga sin mat mycket noga är otroligt viktigt eftersom hästens mättnads-receptorer inte sitter i magen som på oss människor utan i tuggmuskeln. Detta betyder således att hästen inte blir mätt av att ha ätit en viss mängd utan av att ha tuggat ett visst antal gånger."



 

När jag stod där i hagen stod jag och funderade över allt jag läst. Jag hade delat ut en höbal, med ca 2 kakor i ett hönät (från hööks). En hel bar stod kvar i skottkärran vilken Snaelilja var sist att överge och gå till hönätet. Våra hönät gör det svårare att äta för hästarna så länge de är fyllda till max.
Men det var stor skillnad på hur Snaelilja åt, och hur Lilja & Glodis åt. Som bild nr 4 visar får Lilja & Glodis som äter löst hö med sig en hel del i en tugga, även när de tar upp huvudet är det bara att "suga" i sig resten av höet som hänger. Samtidigt var det endast i början de tog upp huvudet, så fort de insåg att det bara var jag och min kamera så tog de inte ens upp huvudet mellan tuggurna. Snaelilja däremot som bild nr 5 visar har endast den tuss hö i munnen som hon lyckats få ur. Jag kunde räkna hennes tuggur på denna hö tuss fram tills hon fått tag på en ny, dessa var mellan 10-16 st.
När jag gick närmare för att räkna de andra flickornas var det omöjligt, de tog in en tuss samtidigt som de tuggade på den gamla och letade efter en ny. Under 16 tuggur hade de fått i sig ca 3-4 tussar till.

 

Då hästarnas mättnads receptorer sitter i antalet tuggor och inte mängd hö var det lätt att snabbt dra en slutsats.

 

För att ta med lite intressanta resultat från min enkla enkät.
Av hästar som INTE har fri tillgång på grovfoder har
65% svårt att stå still (24% av de med frit.)
31% av dessa är buffliga (20%)
11% stressade/nervösa/rädda (7%)
Fritillgång ökar bland hästar  varit i samma ägo en längre tid. Av någon anledning är det även hästarna som får mat 3 gånger om dagen som har de högsta procentuella siffrorna inom alla områden.

 

Nu är det dags att även våra flickor och pojkar får fri tillgång. Att skapa en automat (med SMHN) kommer att redovisas i projektarbetet. Roligt att utforma det under tiden jag håller på. (men det får inte min lärare veta..)

Film på Nicke från September

Det tog Nicke LÅNG tid att våga krypa över tunnurna på det här sättet. Dagen därpå gick det dock ypperligt!


Avramling + film på typiskt Glodisbeteende

Min tur har runnit ur i sanden.. På 3 månader har jag ridit ut i skogen 3 gånger, varav 2 jag ramlat av på, och den andra sett en älg. Denna gång ramlade jag dock mjukt i all denna snö (finns något positivt med allt), och istället för en fågel så var det denna gång ett rådjur. (Fun fact: avramlingen skedde 10 meter ifrån den förra, älgen tio meter ifrån denna..)
Rådjuret stod gömd bakom en stor bal (viltdjur utfodring) och hoppade fram när jag och Glodis kom gående. I Glodis panik började jag böja ("en hands stop") åt ena hållet, och medan jag började göra det kom jag på att min lead rope hänger på andra sidan. (jag hade ett natural hackamore med tyglar och ett extra ledrep) så då byte jag snabbt böjning åt det andra hållet vilket tyvärr var hållet då hon fick rumpan mot det läskiga. Samtidigt försöker jag hoppa av, och eftersom jag fortfarande inte kommit ihåg att höja mina stigläder så fastnade knät lite i bakvalvet (portuguesan har stora bakvalv) vilket gjorde att det blev en avramling istället för avsittning. Jag kom snabbt på att jag hade repet i bältet men med all snö gled de ut min hand och hon for iväg.. Hon stannade kanske 100 meter bort, helt LB och lugn, hon hade inte trampat på repet eller något annat så det var hennes helt egna beslut. Det var bara att fixa allting som var "sönder".
1 ligga ner i snön och skapa en reflex hos henne att hon korsar bakbenen och stannar
2. få henne att acceptera själva fallet.
3. göra en hands stopp och hoppa av så fort som möjligt från alla gångarter.
4. gå tillbaka till den läskiga platsen.

 

men innan allt detta tränade vi på lite circling med connection, att hon ska gå runt mig, samtidigt stanna hos mig med inte bara kroppen utan även hjärnan. i trav.. svårt. sen upptäckte jag att hon mer än gärna undvek att bära vikt på sitt häger bakben, framförallt när det kommer till traven. så det får vi jobba på.

 

Här kommer filmen ifrån igår. inte den bästa circling game vi gjort, men jag tycker man ser hennes beteende som RBI (right brain introvert) mycket tydligt här. (karta till de olika horsenalities) Hon blir rädd och spänd efter varje gång hon halkar till, det resulterar i att hon tvärnitar med nacken högst, nästa gång stannar hon på ett mer eftertänkt sett genom att korsa bakbenen och titta åt fläckens håll. Efter det ser man hur hon slappnar av och frustar, därefter kom hon på att undvika den hala fläcken.

Bilder + film från dagen

Första hästen idag var Glodis, följde med mig i Liberty från hagen till "stallet". Vi jobbade lite på cirkling med connection, gick sådär, men har kollat om på filmerna från David Lichman clinicen i somras så imorn ska det nog gå bättre. Tog även upp bollen på henne, och hon sa ingenting, jag som var beredd på approache and retreat, approache and retreat.. Sen när jag red var det en isfläck som hon halkade på flera gånger och varje gång hade hon en så typisk RBI reaktion, tvärnit med nacken högst. Efter andra gången så förstod hon att det inte var farligt och att hon bör undvika den fläcken. Syns så tydligt på filmen jag håller på att lägga upp. Här är lite bilder från dagen. (Lägg märke till hennes egna initiativ till sideways mot mig på bild nr 2, och galopp på bild nr 4)

 

 


Fodret som gör Mathilda lugn

Red när jag tog Mathilda från hagen idag så märkte jag att hon var ovanligt lugn, riktigt lugn, halsen nedanför manken och frågade mig (som gick i Z5) vilken stig hon skulle välja och var helt enkelt jätte cool. Även senare när jag lekte lite Online och red lite freestyle, hon visade sitt "gamla" jag endast en gång och det varade i 3 sec. Resten av tiden fortsatte hon att hålla huvudet lågt och var helt enkelt helt Left Brain hela tiden. Det var första gången jag testade, överhuvudtaget, att hon skulle cirkulera runt pallen, och hon valde snabbt att hellre skritta och hellre hålla sig nära pallen och varför inte ställa sig bredvid den. Otroligt!

Jag inte tror att de korta pass jag hinner leka med några av hästarna på helgerna kan skapa någon större förändring i deras Hosenality.

Den första förändringen från förra helgen (då Mathilda var som vanligt RBE) är att stoflocken ha fått en höbal mer, då de sammanlagt är 7 blir det kanske inte en jätte stor skillnad.
Den andra förändringen är att vi hämtade mer St. Hippolyt foder förra söndagen. Varje dag denna vecka har Mathilda fått sin ranson Natur Musli (allla får det, både varmblodet och is) sen får hon även Gemüse mineraler från St.H som ska vara extra lättupptagliga.

 

Jag vet att Mathilda tidigare haft en orolig mage och blev betydligt lugnare när en punkt för detta stimulerades med akupunktur. Men är det höet eller är det kraftfodret som har gjort henne lugnare, både och kanske?

 

Resten av våra hästar får Natur Musli, förutom Glodis som får Equi Gard, då hennes fettvalk på halsen troligen är ett tecken på EMS. Lilja får förutom NM också hefekultur för tarmfloran. Snaeliljan som är orsaken till varför vi började utfodra med St.H, får NM, extra mineraler i form av Microvital och zink. Zinken är till för att hon åter om har mer eller mindre klåda vid huvudet. Zink har visat sig vara den bristande mineralen när det gäller klåda och mugg!

 

Vi var tidigare i höstas på en foderföreläsning med St.H. Det var inte som man trott då största delen av föreläsningen bestod av hästens matsmältningssystem och fall som med forskning stötte deras foder.
http://vildhast.blogg.se/2010/september/forelasning-om-foder.html

Bilder från förra Helgen


helgträning i snö

ush jag har inte all den tid jag vill ha till mina hästar. förhoppningsvis får jag någongång i januari bege mig ut på vägarna själv och kunna åka och jobba med de även på vardagarna då jag inte längre måste vänta på att mamma måste komma hem.

 

Lekte med 3 stycken idag, Frodi, Glodis & Mathilda.

 

Frodi var ovanligt RB, introvert. Han fick bekanta sig med barbacka padden medan jag försökte lära honom figure 8. Jag hade mycket svårt med hans horsenlity idag, men jag var noga med att sluta då allt kändes bra, men kan inte säga något förrän imorgon då jag få se hans reaktion på att göra det vi gjorde idag, igen. Glad, rädd, omotiverad vi får se.

 

Sen tog jag Glodis, var riktigt noga med att ge henne den tiden hon behöver då hon var mer eller mindre RBI. Vi gjorde lite figure 8, lite circling tills hon slappnade av. Så tog jag av linan och gjorde samma saker i Liberty, inga problem. Då hoppade jag upp och red för första gånger med 2 stickar. Nu börjar vi komma någonstans med får Freestyle L3! Circling gick perfekt behövde snart inte korrigera alls så jag kunde börja be om trav. Men trava på en liten volt kommer inte så naturligt för introverta islandshästar. Men 1/2 - 3/4 varv fick vi till. Blev så förvånad då det första hon gjorde var att länga på sig i traven, jätte vackert! När jag sadlade såg jag även att hennes rygg blivit mer musklad så jag lät bli att lägga i några shims i padden.

 

Sist ut blev Mathilda, raka motsatsen till de andra när hon är RBE, hon kan bara inte sluta röra på sina fötter. Jag upptäckte jätte bra strategier både online och när jag sedan red. Bland annat så skulle hon trava runt ena och skritta runt den andra konen i figure 8, det gjorde att hon blev väldigt koncentrerad på mig samtidigt som hon efter ett tag själv ville skritta genom hela. När jag sedan red hade hon inte lika lätt som glodis att koncentrera sig på cirkeln. Det var vid 2 specifika platser som hon alltid ville vika av, då gjorde jag så att platsen precis Efter det blev en kel/godis/pust plats, så att hon istället för att tänka på att vika av skulle tänka på att komma till de platserna där hon får godis/vila. Efter bara något varv så behövde jag inte längre påminna med sticken, ren magi!

Finally the help I didn't know I was looking for!

By Parelli central blog I stumbled across this AMAZING blog!

http://thehealthyhorseman.blogspot.com/

My own mental and emotional health is the hardest to work on, you can’t see it, but still you have to look at it from the outside.


Frodi is making progress in the dark

These updates are about Frodis progress these last few days.

 

Frodi got to play a bit today during his feeding time. Checked the basics, but picking up the feet is still something we have to work on. Then he got to help me putting out the hay by carrying it. He remembered how it was done yesterday, him walking with the hay on the path, me trying to keep up in the deep snow, next to the path. He is so cool about the FG in Z3 so we’ll probably play with the bareback pad on this weekend.

 

Today we continued working on picking up his feet, it took a while but in a couple of days he’ll do it perfectly. Then some more friendly in Z3 with the hay, this time on the other side, it was a bit scary he thought, but after a while he could calmly carry it over to another feeding spot.

Fascinating learning experience

Since I don't have so much time now because of my finals in school you'll get this in English. Everything I might post here in English are updates I've written on Parelli connect.

 

I had a little breakthrough today as I realized how important patience and taking the time it takes, is!
I was pushing a empty wheelbarrow through the guys’ pasture, Frodi was standing with his Z2 in my way. I pushed up close and waited, I stopped and thought about how he’ll soon toss his head over mine and hit me on his way, like all the other horses had done. But because I just stood their daydreaming/thinking he moved away a step. Still he was a little bit in my way, so I took a step forward and waited again. He moved away so easely that I was stunned.

This made me realize that I have to be even MORE patient, and overall do everything with even less energy. It is fascinating how you can discover so obvious simple things, over and over again but on totally different levels.


Snö, Snö & Älg

Det blev 4 hästar som fick jobba med mig idag, och mamma tog 2, Lilja och Snaelilja.
Alla mina har fått en personlig sida och noteringar om dagens träning på Parelli Connect.

 

Men kort och gott, Nicke fick leka lite, stick to me, friendly och circling. Han blir alltid så extrovert och "off" ute på volten, måste komma på något för att fortfarande ha honom connected..

 

Mathilda fick i ansvar att sparka boll. Väldigt bra övning för henne som lätt tappar koncentrationen, blir nervös, men samtidigt är otroligt smart.

 

Glodis och jag tog en sväng ut i skogen. Hon föredrog verkligen den högra böjningen, men enkla galopp byten gick bra. Sen stannade hon, inte rädd och fastfrusen, mer fundersam. Jag förstod ingenting då hon sekunden innan varit pigg på att trava och galoppera. Sen höjer jag blicken och ser en älgko uppe på berget. Så vi vände sakta hemåt.

 

Sist fick Frodi leka lite. Vi gjorde en hel del friendly game, massa grunder som bara måste göras. Han verkade hela tiden väldigt glad, och ville gärna komma in till mig. Han verkade tycka om att få belöning genom att kramas. Han var mycket nyfiken så han kunde till och med ha bollen på ryggen. Detta gjorde att han till sist fick hjälpa mig slänga ut pojkarnas hö. Genom att bära en höbal på ryggen. Nackdelen var bara att stigarna är endast en hästbredd, så jag fick pulsa i snön bredvid för att hålla i balen. Men han var riktigt duktig idag, fortsätter det såhär är han en Super horse.

Parelli connect

Har skapat min och mina hästars profil på Parelli connect.
Mycket smart site framförallt då den har alla To Do listor i varje level och savvy. Lätt att hålla koll på vad man gjort och vad man ska göra! :)